Osm měsíců po těžké nehodě a pět po narození syna Daniela, v červnu 2016, se Veronika z kómatu probudila. Odborníci hovořili opět o zázraku. Jak Blesk.cz zjistil, přesně tři roky poté je stav mladé ženy velmi nadějný.

„Veronika dnes už mluví v souvislých větách. Kromě češtiny i německy, před nehodou pracovala pro zahraniční firmu. Vrátila se jí krátkodobá paměť, ptá se na různé věci ze svého života,“ prozradil exkluzivně Blesku její bratr a soudem určený opatrovník Michael Tlustý (40).

Mozek nedává signály

Velkou oporou jsou Veronice rodiče. „Každé, byť i malé zlepšení prožívají. Mamka ji má prakticky 24 hodin na starosti,“ upozorňuje Michael. Jeho sestra nedokáže chodit, střídavě je na vozíčku, nebo v křesle. „Ruce i nohy fungují, ale signál z mozku postav se a běž, ten chybí. Levou rukou se ale dokáže sama najíst,“ dodává.

S dnes tříletým Danielem se jeho maminka vídá prakticky každý den. „Bydlíme na dvou koncích vesnice za Jihlavou. Když zrovna nejede Veronika s mámou na rehabilitaci, není problém nechat jim Daníka na celý víkend,“ říká Michael.

Je to o víře a naději

Daneček už chodí do školky. Rád maluje a prý mu chutná. „Náš syn hraje hokej, což se mu líbí. Takže pořád lítá s hokejkou a chce být jako on,“ prozradil chlapcův strýc a opatrovník v jedné osobě. Daniela totiž vychovává společně s manželkou ve své rodině.

Loni podstoupila Veronika transplantaci kmenových buněk, letos ji čeká komplexní vyšetření na magnetické rezonanci ve Vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. To určí další postup. „Je to o víře a naději. Musíme být trpěliví,“ říká Michael.

Co se stalo?

Po projetí zatáčkou na kluzké silnici nedaleko Jihlavy dostala Veronika 23. října 2015 smyk. Dupla na brzdy a bokem fabie narazila do protijedoucího renaultu. Náraz byl tak prudký, že došlo ke zlomenině druhého krčního obratle. Náraz mozku do lebeční stěny měl podle znalců sílu dvacetinásobného otřesu mozku. 

Video
Video se připravuje ...

Jaroslava Tlustá, maminka Veroniky, v roce 2016 v brněnské nemocnici po narození vnuka Daniela. Blesk TV

Lékaři na jedničku

Lékaři v Brně zvládli nesmírně těžkou situaci na jedničku. Po dobu, kdy byla Veronika v kómatu, hrozil předčasný porod. Daniel se nakonec narodil císařským řezem v 8. měsíci těhotenství. Po několikatýdenní intenzivní péči se dítěte ujali bratr Veroniky Michael a jeho manželka Andrea. Ty určil později soud jako opatrovníky chlapce i jeho matky.

„Na světě jsou známy jen výjimečné podobné případy a většinou s nepříznivým výsledkem především pro těhotnou. I my jsme denně museli improvizovat, řešili komplikace a hledali informace v odborné literatuře. Většinou pacienti v tomto stavu zůstávají bez jakéhokoli vývoje celé roky až do smrti. To, že by se pacient zcela probral a vrátil se ke svým běžným aktivitám, je za hranicí zázraku," poznamenala v červnu 2016 po probuzení Veroniky Dagmar Seidlová, primářka 2. ARO oddělení Fakultní nemocnice Brno.

Fotogalerie
10 fotografií