Pětadvacet tisíc cestujících denně se přesouvá prostorem takřka 40 let starého železobetonového monstra. Zvonařka je nudná, šedivá, nezajímavá. Nevábný dojem podtrhují stánky všeho druhu.

Mladí architekti Ondřej Chybík (32) a Michal Krištof (31) chtějí tristní situaci radikálně změnit. Investora, ČSAD Brno holding, jejich neotřelé návrhy zaujaly. „Nadešel čas změnit Zvonařku v moderní terminál 21.století,“ míní ředitel dopravní společnosti Antonín Grund.

Co se změní?

Ve třech etapách za 100 milionů korun nahradí stánky v severní části nádraží moderní odbavovací hala s kavárnou a prodejem jízdenek. Zjednoduší se příchod z centra, zlepší orientace při vstupu na jednotlivá nástupiště.

Největší »bombu« ale chystají mladí architekti nad hlavami příchozích. „Ocelovou konstrukci zastřešení nad nástupišti rozzáří tisíce LED pásek,“ slibuje Chybík.

Video
Video se připravuje ...

Architekt Ondřej Chybík hovoří o projektu modernizace autobusového nádraží Zvonařka v Brně Zdeněk Matyáš

„Využijeme technologie, které před 40 lety neexistovaly. Dnes světla svítí tak, že prostor opticky zmenšují. Nová světla budou svítit nad sebe a od konstrukce se světlo odrazí dolů do prostoru,“ vysvětlil architekt.

Radikální přeměna místa, kterým dnes většina lidí jen proběhne, skončí na konci roku 2019.  „Přívětivější Zvonařka bude znamenat i přívětivější Brno,“ podotkl Matěj Hollan (Žít Brno), náměstek primátora Brna pro dopravu.

Fotogalerie
9 fotografií