„Celkem je tedy na stěnách jeskyně prokazatelně zjištěno 13 pravěkých kreseb a počet pravděpodobně není konečný,“ řekl Petr Zajíček ze Správy jeskyní České republiky. Jedna z nově nalezených kreseb zajímavá svým uspořádáním nakreslených čar se nachází mezi dvěma již dříve datovanými pravěkým kresbami. 

Anděl, Tvář, Mozek

Vědci oznámili fantastický objev v roce 2019 a označili je za vůbec nejstarší pozůstatky kreseb na území dnešní České republiky. Jedna skupina kreseb zjevně připomíná lidské postavy. Podobné našli odborníci i v jiných částech Evropy, například ve Slovinsku.

Zkoumanou malbu v Kateřinské jeskyni vědci nazývají pracovními jmény jako Anděl, Tvář nebo Mozek.

 

V jeskyni se skrývali i penězokazci

Archeologický výzkum odborníky z olomoucké Univerzity Palackého přinesl další nečekané objevy. Doplnily se nálezy z roku 2022 pravěkých a středových střepů a byly nalezeny velké kovové pláty s vyraženými otvory po mincích. To potvrdilo existenci středověké penězokazecké dílny z konce 14. či začátku 15. století.

Největším překvapením se stal nález dvou kamenných destiček s rytinou připomínající procesí chetitských bohů. „Nálezy jsou stále zpracovávány a původ některých z nich zatím nebyl objasněn. V letošním roce bude archeologický výzkum ve vnitřních prostorách Kateřinské jeskyně pokračovat,“ upozornil Zajíček.

Přístupná veřejnosti už přes 100 let

Vchod do Kateřinské jeskyně se nachází v hlubokém kaňonu Suchého žlebu nedaleko informačního centra Skalní mlýn. Pro veřejnost je jeskyně zpřístupněna a elektricky osvícena od roku 1910.

Z celkové délky 950 metrů návštěvníci projdou okruh dlouhý 580 metrů. Hlavní dóm je největším veřejnosti zpřístupněným podzemním prostorem v Moravském krasu.

VIDEO: Komentovaná prohlídka části jeskynního komplexu Býčí skála.

Video
Video se připravuje ...

Komentovaná prohlídka části jeskynního komplexu Býčí skála u Adamova. Zdeněk Matyáš