Všechny nálezy se archeologům podařily v tzv. Bezejmenné chodbě. „Šlo o štípanou industrii (je vytvořena kamennými nástroji štípáním hornin - pozn. red.) z rohovce. Její stáří se nyní bude zkoumat. Jednou z teorií je, že jsou až z mladšího paleolitu (mohly by tak být staré 12 tisíc až 50 tisíc let – pozn. red.),“ uvedl speleolog Petr Zajíček.

Postavy jsou unikát

Ještě zajímavější objev ležel opodál. „V hlíněné vrstvě, ve stejné hloubce, jak byly pravěké nástroje staré 4,5 až 17 tisíc let, se nacházely také dva úlomky břidlice s plastickou rytinou postav. Ty jsou naprostým unikátem,“ zdůraznil Zajíček.

Nález je tak mimořádný, že ani samotní archeologové zatím ještě nedokázali určit do jakého období ho přesně zařadit. „V Bezejmenné chodbě archeologové našli i pravěkou a středověkou keramiku a v Ledové chodbě kosti zvířat z pleistocénu (12 tisíc až 2,5 milionu let - pozn. red.), hlavně medvědů,“ dodal speleolog.

Poklady v jeskyni

V Kateřinské jeskyni našli vědci už v roce 2019 nejstarší pozůstatky kreseb na našem území, staré 7 200 let. Loni v ní našli i pozůstatky tajné penězokazecké dílny z 15. století. I její nález byl velmi cenný. Nikde jinde na Moravě nebyla jinak nalezena.

Kateřinská jeskyně má celkovou délku 950 metrů, veřejnosti je z nich zpřístupněno 580 metrů. Do jeskyně mohou turisté již od roku 1910. Hlavní část jeskyně tvoří dóm dlouhý 95 a široký 44 metrů. Je největším veřejnosti zpřístupněným podzemním prostorem Moravského krasu.

VIDEO: Speleologové našli v Moravském krasu další dóm.

Video
Video se připravuje ...

Speleologové našli v Moravském krasu další dóm Holštejnská výzkumná skupina

Fotogalerie
9 fotografií