„V Brně máme být na co hrdí. Turisté obdivují funkcionalistickou architekturu prvorepublikových vil, užívají si brněnskou gastronomii, líbí se jim v kavárnách, a nezapomenou si udělat fotku před portálem Staré radnice. Jsou zde ale také místa, kterými se určitě chlubit nemůžeme, nechceme je ale skrývat,“ vysvětlil průvodce okruhu Michal Doležel.

Koncentrace protihlukových stěn

Kudy vede nová trasa?. „Začíná v centru města. Vede kolem rozpadlého františkánského kláštera, dále kolem Grandhotelu a Hlavního nádraží k Tescu a poté na ulici Plotní,“ popsal první část trasy Doležel.

Na Plotní čeká návštěvníky větší zastavení. „Tato lokalita byla vždy poněkud nešťastně řešena a teď je tam doslova zabitý prostor protihlukovými stěnami,“ vysvětlil průvodce. Trasa poté vede kolem Dolního nádraží k viaduktu a zpět k hlavnímu nádraží.

„Překvapilo mne, jak velký zájem nová trasa vzbudila. Přišlo přes 30 lidí, a to platila poměrně přísná protiepidemická opatření,“ přiznal Doležel, podle něhož trasa zabere přibližně dvě hodiny času.

Zájemci zaplatí za prohlídku 120 korun, rodinné vstupné je za 300 korun. S kartou Brnopas lze ušetřit 30 procent. Další termíny Turistické informační centrum Brno zatím nezveřejnilo.

VIDEO: Jedním z největších turistických lákadel Brna je orloj na náměstí Svobody. Nikdo neví kolik ukazuje hodin, ale padají z něj skleněnky s nejrůznějšími motivy.

Fotogalerie
7 fotografií