Druhý ročník přehledu brněnské gastronomické scény vyvolává rozpaky. Jednadvacet porotců hodnotilo celkem 57 brněnských podniků v 7 kategoriích. Pro každou skupinu podniků byli vybráni tři porotci, kteří místa navštívili a sepsali krátkou recenzi. Mnohdy ale nešlo o samotnou kvalitu nabízených služeb, jako spíše o celkový dojem. 

„Jedno mají podniky společné – zákazníkům přinášejí skvělé chuťové zážitky, originální kombinace, kvalitní suroviny a autentickou atmosféru. To jsou podniky, které představujeme v nezávislém hodnocení Gourmet Brno 2017!,“ píše se v úvodu brožury. Nejde tedy čistě o hodnocení kvality gastronomie, jak by se na první pohled mohlo zdát. 

Kvalitní podniky v brožuře bezesporu najdeme, s hodnocením ovšem nesouhlasí každý. Jednou z nejrozporuplnějších kategorií je ta kavárenská. V posledních letech kávová kultura v Brně roste. Podniky do nabídky častěji zařazují alternativní přípravy kávy, baristé se vzdělávají v nových postupech, pracují s výběrovou kávou. Přesto oceňované kavárny, které ve městě udávají trend a kam se chodí inspirovat konkurence, nenajdeme na nejvyšších příčkách. 

Nejen kavárníci se proti hodnocení ostře ohradili. „Myslím si to, co všichni, kdo si kdy čichli k vyběrové kávě. Při výběru poroty se úplně zapomnělo na vyběrovou kávu, která teď tvoří velký podíl mezi brněnskými podniky. Možná, že kdyby se pořadí přesně obrátilo, tak by to víc odpovídalo skutečnému stavu,“ vysvětluje jeden ze zákazníků, Petr (29), který kavárny v Brně navštěvuje pravidelně. 


Hodnocení podniků pokulhává i po obsahové stránce. S nedostatkem kreativity se v restauracích, barech, kavárnách nebo bistrech nesetkáme. V samotném hodnocení porotců ale nápad chybí. Téměř každý druhý podnik popisuje Gourmet slovy »výborný« či »skvělý«, často také mluví o »příjemných« a »hispterských« místech. 

Perličkou na závěr je zařazení konceptu 4Pokoje do sekce bister. Další z projektů tvůrců Baru, který neexistuje, a Super Panda Circus se nedá považovat pouze za bistro. Jde o snídaňovou kavárnu, bar, bistro a spoustu dalších věcí, které tvoří těžko uchopitelné zařazení. 

Co se ale Gourmetu upřít nedá, je všeobecný přehled o místech, která v Brně stojí za návštěvu. Ať už byly hodnoceny jakkoli, podniky v průvodci neodmyslitelně patří na brněnskou gurmánskou scénu. Přes to, že samotné hodnocení mnohdy pohoršuje nejen provozovatele, ale i zákazníky, projekt splnil účel. A sice ukázat to nejlepší v Brně. 

Fotogalerie
15 fotografií