Doposud byla tato ochutnávka pořádána na severní Moravě. „V Malé Morávce jsme jej organizovali už sedmkrát, v Brně očekáváme asi pět set návštěvníků,“ svěřil se krátce před začátkem akce jeden z organizátorů Karel Pinka.

První ochutnávka k osmnáctinám

Karel Pinka rozuměl luxusnímu alkoholu už jako teenager. Jeho rodiče totiž podnikali v oblasti alkoholických nápojů. „Měl jsem dobrý čich a poznal jsem, co je kvalita, ale pít jsem měl zakázáno,“ svěřuje se Pinka.

Jeho práce je pro něj i největším koníčkem. Nyní vlastní asi tisíc lahví kvalitních destilátů. „Moje první ochutnávka se konala v mých osmnácti letech. Byl to dárek k narozeninám,“ usmívá se organizátor festivalu.

Video
Video se připravuje ...

Whisky Festival se v Brně konal poprvé. Markéta Malá

Mnoho unikátů na jednom místě

Na návštěvníky Whisky festivalu čekalo hned několik unikátů. Jedním z nich byla i ochutnávku rumu určenému pouze k „zarumování“ sudu, který nelze nikde koupit. „Je možné ochutnat opravdové unikáty, které lze jen těžko sehnat anebo nejsou vůbec ke koupi,“ řekl Pinka.

Další specialitou byla jedinečná řada whisky Octomore z osmé edice, kterou na festivalu nabízel k ochutnání přední český sběratel whisky Václav Rout. Některé z těchto exkluzivních whisky jsou prakticky již nesehnatelné, případně za velmi vysoké aukční ceny.

Skotská specialita z ovčích vnitřností

Zajímavostí festivalu bylo vlastní platidlo – whiscoin, vystoupení dudáka a v českých končinách netradiční pokrm Haggis. „Skotský dudák nám zahraje a také bude možno ochutnat skotský národní pokrm Haggis,“ chlubili se organizátoři a ukazovali na prapodivnou pochutinu.

Haggis je skotská specialita, jejíž obsah a příprava se Čechům může zdát poněkud „neapetitlich“. Haggis se totiž vaří asi jednu hodinu v ovčím žaludku a dokonce obsahuje ovčí vnitřnosti jako srdce, játra, nebo plíce.

Doutníkový stánek v domě filharmonie

Degustace „alkoholu bohatých“ se konala v elegantním prostředí Besedního domu v Brně, sídle brněnské filharmonie. Třešničkou na dortu byl doutníkový stánek. „Čekal jsem řadu let, až se akce přesune do Brna, pochutnal jsem si, protože jsem vynechal haggis,“ směje se Brňák Petr Hartmann.