„O hotel Avion byl největší zájem. Už týden po zahájení předprodeje byly prohlídky vyprodány,“ říká manažerka TIC Tereza Kalábová. Kromě hotelu lákala Brňany i prohlídka další funkcionalistické stavby, jejíž terasa není běžně přístupná – pasáže Alfa.

Pikolík, který sledoval příchod strážníka

Budova Avionu byla od počátku vzniku v roce 1928 rozdělena na kavárnu, bar a hotel. Zajímavé je, že z jednoho místa na galerii kavárny je vidět přes celou vnitřní část budovy až ke vchodu. To znamená, že je vidět přes tři patra až úplně dolů na ulici Českou.

Za první republiky se v Avionu údajně hrávaly hazardní hry, hlavně karty, právě v galerii kavárny. „Protože hazard byl zakázaný, pikolík prý neustále koukal dolů na vchod a sledoval, zda nejdou strážníci,“ vypráví průvodce Zdeněk Štursa.

Video
Video se připravuje ...

Hotel Avion byl na jeden den zpřístupněn. Markéta Malá

Toaleta oddělená jen průhledným sklem

Prvorepublikový hotel Avion je s šířkou osm metrů jedním z nejužších hotelů v Evropě. „Spolu s proslulou Vilou Tugendhat se jedná o jediné dvě národní kulturní památky funkcionalistického architektonického stylu v Brně,“ říká mluvčí TIC Adéla Nováková.

Avion je rekonstruován od roku 2016. Všechny pokoje v hotelu budou mít sociální zařízení. Některé ale netradiční – koupelna a toaleta v těchto místnostech bude oddělena jen průhlednou skleněnou stěnou. „Funkcionalistický styl trochu čisté nahoty snese,“ usmívá se průvodce.

Kostel spojený s Kubišem a Gabčíkem

Dalším zajímavým zpřístupněným místem byl pravoslavný Kostel sv. Václava. Jeho základní kámen byl položen v roce 1929 za účasti vladyky Gorazda. Gorazd, kterého popravili nacisté v roce 1942, pomáhal ukrývat parašutisty, kteří provedli smrtelný útok na Heydricha.

Zajímám se o novodobou historii a chtěla jsem vidět kostel, který má spojitost s Kubišem a Gabčíkem. Kněz právě mluvil o tom, jak církev za protektorátu trpěla,“ svěřila se Tereza Mahňáková, která se Dne evropského dědictví prý letos účastnila poprvé.