K degustaci byly připraveny „hambáče“ z pštrosího masa nebo pálivé s papričkami jalapenos. „Kdo má rád ostré chutě, může se například zakousnout do asijských burgerů s teriaki omáčkou a chilli,“ říká organizátor festivalu Bedřich Snášel.

Kuchař, který vařil pro královnu

Velký zájem vyvolal burger z trhaného hovězího masa. „Tento typ jde v současné době do popředí,“ tvrdí Snášel. V nabídce ho mělo několik prodejců, ale nejvíce zaujal ten s názvem královský. Za jeho vznikem stojí kuchař, který vařil pro britskou královnu.

„Můj kolega Michal Krpec pracoval v restauraci Donalda Trumpa mladšího v Irsku. Když královna Alžběta II. zavítala do Irska na oficiální návštěvu, v restauraci se konal oficiální banket a Michal tak vařil skutečně pro královnu,“ říká kuchař Jakub Prouza z restaurace Nok Nok.  

Video
Video se připravuje ...

Burger Festival se konal v Brně u galerie Vaňkovka. Markéta Malá

Rýžový a šnečí burger nezaujme

O klasické burgery je paradoxně větší zájem než o kuriozity. „Loni jsme měli v nabídce japonský burger s kuřecím masem, burger s rýžovou houskou a dokonce šnečí burger, ale nezaujaly. Lidé mají raději klasiku,“ myslí si organizátor.

Koupili jsme si černý burger, měl dotmava obarvenou housku. Pak jsme si dali hodně pálivý hamburger. Ten nás moc nenadchl. Teď ochutnáme něco tradičnějšího,“ svěřuje se studentka Ludmila Procházková, která na festival přišla s přítelem.

Neobvyklé pití šlo na dračku

Na Burger festivalu se podávaly poněkud zvláštní drinky. Kromě klasického piva se degustovalo čepované prosseco nebo americké drinky ve velkých plechovkách. „Jdou na dračku, v nabídce je aloe, kokosová voda, či nápoje s chia semínky,“ říká Snášel.

Netradiční byl i způsob pití míchaných koktejlů. Těm odvážnějším je totiž barmani namixovali do speciálních sáčků. „Chtěla jsem si dát prosseco, ale bylo moc drahé, tak srkám ze sáčku koktej ve stejné ceně a je to zábava,“ říká Linda Bertáková.

Putovní festival u nákupních center

Třídenní akce se konala u nejznámějšího brněnského nákupního centra Galerie Vaňkovka. „Letos se účastnilo 23 restaurací. Lokaci vždy vybíráme u velkých center, aby se v případě nepříznivého počasí bylo kam schovat,“ vysvětluje organizátor.

Celý festival je koncipován jako soutěž o nejlepší burger. Hlasují degustující lidé, ne kuchaři,“ upřesnil ještě Snášel. Burger Festival je putovní a z Brna v neděli se přesouvá na Severní Moravu do Frýdku-Místku, kde se bude konat příští víkend.

Fotogalerie
19 fotografií