Třídenní festival otevře dnes v 16 hodin zahájení výstavy Národní soutěže vín mikulovské oblasti v hlavním sále zámku, o půl hodiny později následuje slavnostní zahájení vinobraní na mikulovském náměstí. Hvězdami pátečního večera budou Yo Yo Band, Aneta Langerová a Divokej Bill.

V sobotu bude program po celý den, po poledni projde městem historický průvod s králem Václavem IV. a královnou ztělesněnou Chantal Poullainovou.

„Sobotním amfiteátrem se rozezní hudba Jaroslava Svěceného, skupiny Hodiny, Adama Mišíka, skupiny Eddie Stoilow, Tony Gravesové a vše roztančí Vojta Dyk & B-Side Band,“ uvedla hlavní produkční Pálavského vinobraní Irma Konešová.

Vratné kelímky

Oproti minulým ročníkům přišli pořadatelé se změnou, která má snížit množství plastového odpadu v podobě kelímků. Proto budou letos v každém stánku k dispozici kelímky vratné, a to v objemu 0,5 a 0,3 litru.

„Věříme, že tento systém pomůže zredukovat velké množství plastových kelímků, které festival podobné velikosti snadno vyprodukuje. Samozřejmě víno se tradičně bude degustovat ve skleničkách,“ uvedla Konešová.

Pořadatelé mají v zásobě desítky tisíc kelímků, aby jim vystačily pro návštěvníky, kterých obvykle bývá okolo 50 tisíc. Deset tisíc vratných kelímků pak bude k dostání ve speciální limitované edici s logem Pálavského vinobraní.

Odstavná parkoviště a posílená doprava

Pro návštěvníky, kteří do Mikulova přijedou autem, jsou na okrajích města připravená odstavná parkoviště, která s centrem dění spojí kyvadlová doprava.

Posílené spoje vyjednali pořadatelé se zástupci Integrovaného dopravního systému i do Brna, Znojma, Břeclavi a do kempu ATC Merkur, kde vznikne stanové městečko.

Vzhledem k omezení na silnici přes Novomlýnské nádrže doporučují pořadatelé vyhnout se přímé trase z Brna na Mikulov a přijet buďto po R52 přes Brod nad Dyjí, nebo přes D2 na Podivín a přes Lednici do Mikulova.

VIDEO: Takhle probíhá vinobraní ve Znojmě.