„Opatření přijaté za účelem ochrany pacientů platí od středy až do odvolání. Výjimky je možné udělit v terminálních stavech po předchozí domluvě se zdravotnickým personálem. U lůžka můžou být v těchto případech dvě osoby po dobu 30 minut,“ uvedl mluvčí svatoanenské nemocnice Jiří Erlebach.

Nemocnice také žádá návštěvníky, aby dbali na zvýšený hygienický režim, respektovali pokyny zdravotníků. Samozřejmostí je pak respirátor třídy FFP2.

Počínaje středou platí zákaz návštěv i v Úrazové nemocnici. „Ve výjimečných případech lze návštěvu povolit, ale pouze po domluvě s ošetřujícím lékařem,“ uvedl ředitel Úrazové nemocnice v Brně Pavel Piler.

Mezi podmínky patří to, že návštěva nesmí mít příznaky respiračního onemocnění a má respirátor FFP2. Současně je povoleno, aby byl u lůžka jen jeden člověk, při příchodu na oddělení musí mít vydezinfikované ruce.

Zákaz ne, respirátor ano

K opatřením přistupuje s platností od středy také Nemocnice Milosrdných bratří, která návštěvy nezakazuje, ale nařizuje povinné nošení respirátorů FFP2 v celém objektu nemocnice.

„Pro návštěvy pacientů platí, že musí mít respirátor, ten musí v objektu nemocnice nosit nejen návštěvy hospitalizovaných pacientů, ale také lidé, kteří dorazí do nemocnice za ambulantním ošetřením,“ uvedla hygienička nemocnice Pavla Všetečková. Nemocnice pečuje o pacienty, kteří jsou hospitalizováni i na více týdnů. V mnoha případech jde o lidi vyššího věku, u kterých je důležitý sociální kontakt s rodinou.

Návštěvy jsou zakázány i v dalších nemocnicích v kraji, například ve Fakultní nemocnici Brno, ve Znojmě, Blansku či Vyškově.

V Jihomoravském kraji trvá epidemie respiračních nemocí a chřipky. Mezi projevy respirační nemoci patří například nachlazení nebo kašel. Podle pátečních údajů bylo v kraji mezi 1,2 milionu obyvatel asi 32 400 nemocných. Hygienici ale sbírají informace pouze z ordinací lékařů, někteří lidé pomoc vyhledat nemuseli.

VIDEO: Rýma: Jak se jí co nejrychleji zbavit?

Video
Video se připravuje ...

Rýma: Jak se jí co nejrychleji zbavit? Videohub