Rekonstrukce začala v březnu. V centru parku je tak jako v minulosti velká fontána. Hlubokou zastaralou nádrž ale vystřídal mělký kruh na úrovni chodníku o průměru 30 metrů, který bude celý zaplavený vodou. Po obvodu nádrže jsou umístěné trysky, které budou vytvářet vodní mlhu s možností barevného podsvícení.

Ve středu fontány pak je pět směrových trysek. Okolo fontány slouží k posezení lavice s různým sklonem opěradel.

Zelené plochy bude až do jara chránit nízký plot, jedna louka bude oseta až na jaře, nyní se na ní začne stavět vyhlídkové kolo. V parku přibylo 77 nových stromů, 68 keřů, 36 tisíc sazenic trvalek a na jaře přibude ještě 67 tisíc sazenic květin. Novinkou jsou hrací prvky a pískoviště pro děti i okružní pěšina určená pro rodiny s dětmi a kočárky.

Zachovali i podzemí Německého domu

Revitalizace zahrnovala také sanaci a zabezpečení podzemních prostor někdejšího Německého domu asi dva metry pod povrchem. Poblíž kavárny je pod dřevěným pódiem ukryté široké schodiště, které vede do čtyř klenutých prostor.

"Prostory zatím nejsou zkolaudované, chybí i dokončit elektroinstalaci. Budoucnost těchto prostor je v jednání. V úvahu připadá jejich zpřístupnění při mimořádných prohlídkách, případně pořádání menších kulturních akcí," uvedla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Náklady na revitalizaci parku dosáhly 132,5 milionu korun, z toho Brno přispělo 95,5 miliony a městská část 37 miliony korun.

VIDEO: Tímto tunelem budou jezdit v Brně tramvaje k FN Brno. zprovozněn bude už 11. prosince.

Video
Video se připravuje ...

Tímto tunelem budou jezdit v Brně tramvaje k FN Brno. DPMB

Fotogalerie
22 fotografií