Návrh na rozdělení 90 milionů, které se sešly na transparentním účtu veřejné sbírky kraje na pomoc obcím postiženým tornádem, schválili radní kraje. V prosinci to musí ještě potvrdit zastupitelé.

„Děkuji všem, kdo se zapojili do pomoci obcím poničených tornádem, ať už přispěli finančně nebo se zapojili jako dobrovolníci. Ta vlna solidarity byla neuvěřitelná," řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Lužice dostanou nejméně

O tom, jak peníze spravedlivě rozdělit se podle hejtmana rozsáhle diskutovalo v poradním sboru. Tvořili ho představitelé postižených obcí a kraje.

„Po 14,5 milionu korun obdrží Hrušky, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hodonín. Hodně si cením postoje Lužic, kterým přistane na účtu sedm milionů. Jak konstatoval starosta obce, Lužice nebyly postiženy v takové míře jako ostatní obce,“ uvedl Grolich.

Jihomoravský kraj použije 25 milionů korun na poničený majetek v obcích. Příkladem je hodonínský domov seniorů S-centrum, budovy hodonínské školy a další objekty, které jsou v majetku kraje.

Zbytek se dorozdělí

Krajská veřejná sbírka fungovala od 26. června, tedy dva dny po tornádu. Skončí 31. prosince. Ke dnešku činila částka skoro 90,2 milionu. „Zbývající finanční prostředky z transparentního účtu veřejné sbírky a příspěvky, které budou přijaty na transparentní účet v následujícím období do konce roku 2021, budou rozděleny následně na prvním zasedání Zastupitelstva Jihomoravského kraje v novém roce,“ dodala mluvčí kraje Alena Knotková.

VIDEO: Tornádová zkáza domova důchodců v Hodoníně.

Video
Video se připravuje ...

Tornádová zkáza domova důchodců v Hodoníně Virtual Visit s.r.o.

Fotogalerie
99 fotografií