Celkem 26 položek měl nákupní vozík ČSÚ, v němž našly své místo například hovězí a vepřové maso, rýže, mléko, chléb, brambory, cukr, máslo, vejce či jablka. Výsledek? V Praze vyšla cena nákupu na 1418,55 Kč, zatímco v Brně 1457,77 Kč.

„Logickým vysvětlením je charakter poptávky a nabídky na trhu s potravinami. Nabídku určuje počet firem soupeřících na tomto trhu. Jednoduše řečeno, za nižšími cenami potravin v Praze může být vyšší konkurence prodejců potravin,“ vysvětlil rozdíl analytik společnosti Deloitte David Marek.

Velký rozdíl ve mzdě
Rozdíl v ceně vynikne hlavně s ohledem na průměrné mzdy v daných regionech. Zatímco v Jihomoravském kraji byla ve 2. čtvrtletí letošního roku 26 058 korun, v Praze činila 34 939 korun.

Jihomoravané proto čím dál tím častěji řeší situaci tím, že za prací dojíždějí do hlavního města nebo se tam rovnou stěhují. Podle statistik ČSÚ jen v Brně ubylo za posledních 5 let 8 tisíc obyvatel, zatímco v Praze jich ve stejném období 10 tisíc přibylo.