Otec zaměřil svůj vztek především na dceru. „Tahal ji za vlasy, vulgárně jí nadával. Jednání vyvrcholilo tím, že do dcery silou strčil, až upadla na hromadu prádla a uhodila se zátylkem o zeď. Pak ji chytil za ramena a shodil na zem, když dopadla na záda, tak k ní přiklekl a oběma rukama, které měl ohnuty v lokti, jí tlačil na hrudník,“ popsal obžalobu server novinky.cz.

Za bití podmínka

Za týrání svěřené osoby potrestal prostějovský okresní soud muže třemi lety vězení s podmíněným odkladem na pět let. K tomu mu přidal protialkoholní léčení. Na odškodném měl muž dceři zaplatit 150 tisíc a synovi 80 tisíc korun.

Soud přihlédl k tomu, že muž sliboval platit na děti, které dostala do péče jejich matka, pravidelně výživné. Všechny tři pak nechával bydlet ve svém domě.

„Obžalovaný si je vědom škodlivosti a závažnosti svého jednání, kontaktoval ambulanci a má zájem se léčit. Svůj podíl na celé situaci nese i matka nezletilých, která po dobu více než dvou let situaci jen přihlížela a nijak ji neřešila,“ shrnul ještě mírný verdikt prostějovský soud.

Sliby chyby

Odvolací jednání u Krajského soudu v Brně však odhalilo, že realita se poměrně liší od toho, co muž tvrdil u okresního soudu. Odvolací soud připomněl, že děti s matkou sice stále bydlí v otcově nemovitosti, avšak ten se podle spisu snaží, aby odtud odešly. Podle jejich zjištění se muž také nezačal léčit, ačkoli tvrdil, jaký o to má zájem.

Vedle potvrzení původní podmínky tak senát rozhodl navýšit odškodné pro těžce zkoušené děti – dceři má tyran zaplatit 200 tisíc, synovi 150 tisíc korun.

Proč trestat matku?

Podiv nad verdiktem nižší instance netajili brněnští soudci při argumentu, že by nebylo od věci, kdyby část nemajetkové újmy byla uložena k úhradě i matce.

„Okresní soud má sice pravdu, že matka byla velmi pasivní po celou dobu páchání trestné činnosti obžalovaného, a pokud by zasáhla dříve a situaci začala řešit, nemuselo k týrání docházet po tak dlouhou dobu. Faktem ovšem je, že matka nebyla obviněna z žádného trestného činu,“ uzavřel odvolací senát.

VIDEO: Dívka prožila únos a 18 let týrání

Video
Video se připravuje ...

Unesená dívka Jaycee Dugardová. Osmnáct let týrání a věznění. Videohub