Inspekce podala na ředitele trestní oznámení pro podezření z fyzického napadení dětí, další oznámení podala kvůli držení pervitinu, neuvedla ale na koho. Podle serveru Seznam Zprávy inspekce v ústavu také zjistila řízenou šikanu s vědomím pedagogů. Policie případ nadále prověřuje.

Svědomí mám čisté

„Se zprávou inspekce nesouhlasím. Je nesmysl, aby se dvaapadesátiletý člověk dal ráz na ráz na dráhu zločince. Zpráva inspekce je nekonkrétní, opírá se o nesmysly. Dosud nikdo neargumentoval konkrétním pochybením,“ řekl Popelka.

Dodal, že jelikož je jeho pozice veřejná, počítá s tím, že může být odvolán. „Svědomí mám ale čisté, protože jsem nic neudělal,“ konstatoval.

Starosta městyse s tisícovkou obyvatel Vladimír Korek řekl, že kauza mezi místními působí rozruch. „Ústav je ale zařízení, které s námi nijak nesouvisí, nic tam obci nepatří a s ředitelem jsem se potkával jen příležitostně. Je to izolovaná instituce, ale samozřejmě není dobré, že se o Višňovém mluví v negativním slova smyslu,“ sdělil.

 

Závažné poruchy chování

Výchovný ústav Višňové pečuje o děti starší 15 let, u nichž byla na základě soudního rozhodnutí nebo orgánu sociálně-právní ochrany dětí uložena ochranná či ústavní výchova. Jde o děti se závažnými poruchami chování a učení. Ve většině jde o záškoláctví, útěky z domova, ale i trestnou činnost. Někteří mají aktivní zkušenost s návykovými látkami a drogami. Kapacita zařízení je 48 dětí.

Česká školní inspekce a ministerstvo školství se na dění ve Višňové zaměřily poté, co loni koncem září podal jeden z pedagogů trestní oznámení na podezření z násilí páchaného na dětech. Jelikož ústav zřizuje stát, zástupci Jihomoravské kraje situaci neřeší.

VIDEO: Jak rozpoznat šikanu?

Video
Video se připravuje ...

Šikana - jaké jsou její varovné příznaky? Videohub