„Necítím vinu. Táta mne v hádce vzal do kravaty a škrtil mne. Spadli jsme na zem, nemohl jsem dýchat, lapal jsem po kyslíku a volnou rukou jsem jej tloukl do hlavy, abych se vyprostil. Bouchl jsem asi desetkrát,“ popsal Marek D. osudné okamžiky. Před hádkou se oba muži společně posilnili třemi litry vína a Marek navíc přidal i tři piva.

U krajského soudu v Brně teď čelí obžalobě z ublížení na zdraví s následkem smrti. Hrozí mu 8 až 16 let kriminálu.

Nevděk a bití v dětství?

Spouštěčem osudné rvačky byl spor otce a syna o čisté prádlo. „Vyčetl mi, že jsem nevděčný a z chatky, kde žil poslední rok jako bezdomovec, mu nejsem schopný odnést ani špinavé spodky k domácímu vyprání,“ líčil Marek.

Otci opáčil, že jeho výchova byla otřesná. „Bil jsi v dětství nejen mě, ale i mámu a svoji vlastní matku,“ vmetl podle svých slov tátovi do tváře.

 „Otec se rozčertil a skočil po mně,“ povídal soudci Michalu Zámečníkovi mladík, který v dětství chodil rok do juda a v dospělosti se dva roky léčil na psychiatrii s podezřením na schizofrenii.

Bez šance na přežití

Miloš D. zemřel dva dny po útoku syna v brněnské nemocnici. Nepomohla ani okamžitá náročná operace. „Muž utrpěl mnohočetné zlomeniny, otok a krvácení do mozku. Z kritického stavu se už neprobral,“ popsala tragédii žalobkyně Zuzana Zámoravcová.

Rodinnou tragédii soud zatím nerozmotal. Na začátek března si proto pozval svědky, kteří popíší zdravotní stav obou mužů i jejich rodinné soužití.

VIDEO: Jan Malaník: Vražda, která se vyřešila díky štrúdlu.

Video
Odemknout video

Jan Malaník: Vražda, která se vyřešila díky štrúdlu Videohub