Tofu se zeleninou a kokosovou omáčkou, guláš ze seitanu a hlívy, špaldoto s tempehem, kuskus s pečenou zeleninou, teplý salát s černou čočkou beluga s ořechy kešu. A mnohé další pochutiny, na které se "masožravci" dívají přes prsty, získávají mezi vegany stále větší oblibu. Teď je najdou v menu univerzitních menz.
Veganská jídla v šesti menzách MUNI si mohou strávníci objednat přes své stravovací aplikace. Po příchodu do jídelny tak mají jistotu, že bude jejich porce díky rezervaci k dispozici.
Chtějí učit šetřit
Univerzita chce tímto krokem reagovat na moderní trendy ve stravování a naučit studenty více chodit do menz na zdravější a uhlíkově šetrnější jídla.
„Veganská jídla aktuálně nemají v menzách příliš odbyt, ale je to převážně proto, že je tam studenti už ani neočekávají. Teď bychom jim rádi ukázali, že si kromě klasických masových pokrmů, drůbeže, ryb či salátů mohou objednat každý den také bezlepkové, vegetariánské a veganské pokrmy,“ vysvětlil manažer provozu stravovacích služeb Tomáš Kala.
Je libo chřestové speciality?
Velký důraz kladou univerzitní menzy také na sezonnost. Třeba po celý květen nabízejí chřestové speciality. „Na jídelníčku najdete vždy jednu týdenní gastro specialitu. Teď je to třeba chřestový salát s cherry rajčaty a baby mozzarellou. Chřestová nabídka se promítla také do sushi setů, které připravujeme denně v různých kombinacích. Aktuálně jde o chřestové maki,“ uvedl Kala.
Posun k moderním trendům stravování potvrdila i vedoucí stravování v Akademické menze na Moravském náměstí Marie Ženatá. „Už dávno nejsme žádná vývařovna. Sledujeme vývoj a přicházíme s novinkami. Dokážeme také už odhadnou zájem a podle toho reagovat s přípravou množství jídel," zdůraznila Ženatá.
Vítána je i veřejnost
Ceny jídel včetně těch veganských jsou přijatelné pro studenty díky dotacím. V menzách může z menu vybírat i veřejnost, byť si oproti studentům připlatí.. „Myslím, že i tak jsme cenově na rozumné úrovni," míní Ženatá.
Veganská jídla v nabídce menz MUNI uvítal i student angličtiny a latiny Benjamín Juráň (25). „Veganem jsem z etických důvodů, navíc chci mít své stravovací návyky pod kontrolou. Jsem rád, že i univerzita jde s dobou," svěřil se student.
Vegetariánská a veganská jídla spolu s raw specialitami nabízí univerzita už šestým rokem také ve svém Veggie baru, který sídlí v prvním patře rektorátu a tvoří součást Akademické menzy na Moravské náměstí.
VIDEO: Alkohol a hubnutí
Petr Havlíček: Alkohol a hubnutí Videoredakce ženských titulů