„Scala je nenahraditelnou součástí Brna. Nechápali jsme, jak by mohl magistrát dopustit, aby obyvatelé města o tento klenot přišli,“ uvedli členové petičního výboru Ondřej Kocar s Daliborem Jelínkem. Sami se považují za běžné návštěvníky kina.

O budově se jedná

Petici, která je dosud pouze v elektronické podobě, už podepsalo téměř čtyři tisíce lidí. V pátek 28. dubna od 18 hodin bude v kině i v papírové podobě. Petenti přiznávají, že chtějí radnici odradit od myšlenky, historickou budovu prodat.

Vedení města o budoucnosti Scaly jedná. „V tuto chvíli není k tématu nic nového. Pokud nám bude petice oficiálně doručena, tak se jí samozřejmě budeme zabývat,“ řekl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Sídlí tam i Bolek

Klíčové může být rozhodnutí statika, který má do 30. dubna navrhnout harmonogram podrobného stavebně-diagnostického průzkumu budovy. „Ten nelze realizovat za provozu,“ vysvětlila na facebooku Masarykova univerzita, která kino v městském objektu provozuje. Průzkum podle ní může trvat dva až čtyři měsíce.

Ve stejné budově, v níž sídlí kino Scala, je i Divadlo Bolka Polívky. To už ale zřejmě problém, co bude s budovou řešit nemusí. S městem se dohodlo na přesunu do tzv. Bílého domu, kde může mít svou trvalou scénu. Pro zahájení představení zbývá dořešit jen drobné detaily.

VIDEO: Kino Scala neslouží jen k promítání filmů. Přednášku tam měl např. Zdeněk Růžička (40), který byl 20 let závislý na pervitinu. Na riziko závislosti tam upozorňoval studenty.

Video
Video se připravuje ...

Zdeněk Růžička (40) byl 20 let závislý na pervitinu. Nyní na riziko závislosti upozorňuje studenty. Hynek Zdeněk