V lednu roku 2021 koupila Univerzita Karlova bývalý squat Milada včetně vedlejší vily Miluška a přilehlých pozemků za 56,8 milionu korun. Univerzita ji tehdy koupila od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který měl vilu ve správě. Vilu chtělo Ministerstvo školství pro Karlovu univerzitu koupit už v sedmdesátých letech minulého století. Tak jako nyní zde chtělo vystavět pro univerzitu koleje a zázemí. Tenkrát ale z koupě sešlo, následovalo vyřazení vily z katastru a plány k demolici, k tomu ale nikdy nedošlo. Nyní by se sem opět mohl vrátit život.

Koleje, učebny i sportoviště

Na více než dvouhektarovém pozemku, kde se kromě vily Milada nachází i vila Miluška, by mělo vyrůst moderní zázemí pro studenty i pedagogy. „Počítáme s vybudováním dalších prostor pro výuku, ubytování, sport a relaxaci. Plánujeme navýšit kapacitu nedaleké koleje o dalších 500 až 700 lůžek, ale také vybudovat geopark, naučnou stezku a nová sportoviště na tenis a volejbal,“ řekl krátce po koupi tehdejší rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. V budoucnu by pak celý areál byl připojen k nedalekým kolejím 17. listopadu.

Jenže dva roky uběhly a nejen samotná vila Milada, ale i její okolí vypadá, jako by ji squateři opustili sotva včera. Přestože univerzita tvrdí, že je objekt zabezpečen proti dalšímu chátrání i vniknutí nepovolaných osob, na místě to tak rozhodně nevypadá. „V současné době jsou objekty zakonzervovány a jejich technický stav je velmi špatný. Správa budov a zařízení Univerzity Karlovy provádí v objektech monitoring stavu a zabezpečuje objekty tak, aby nedošlo k jejich zneužití či dalšímu poškození vandalismem,“ říká pro Blesk tiskový mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek.

Okna v přízemí jsou sice zazděná, ale v okolí vily se kromě sutin ze zříceného objektu nachází i velká hromada odpadků včetně lahví od alkoholu nebo starého nábytku. Spíše to tedy vypadá, že zde lidé bez domova, případně narkomani stále přebývají.

Studenti si ještě počkají

A kdy by se tedy studenti mohli dočkat nového areálu? V nejbližší době to rozhodně nebude. „Rekonstrukce dotazovaných objektů není součástí investičních plánů Univerzity Karlovy do roku 2026,“ sdělil tiskový mluvčí  Václav Hájek.

Krvavé vyklízení

Vila Milada se do historie zapsala jako poslední squat v Praze, jehož vyklízení provázely krvavé potyčky. V roce 2009 bylo rozhodnuto na základě četných stížností především na hluk a nepořádek, že bude squat vyklizen. Několik dní se tehdy squateři bránili, než se policii a bezpečnostní agentuře podařilo objekt vyklidit, poslední z nich se dokonce zabarikádovali na střeše. Mezi squattery byl tehdy dnes už dobře známý politik Martin Stropnický nebo streetartová umělkyně Toy Box.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Zelenskyj má na Karlově univerzitě vlastní předmět, říká historik Mokryk pdc, bp, Jedlička

Fotogalerie
37 fotografií