Na úvod oslavy bylo vypáleno 12 dělových ran a slavnost zahájily fanfáry z opery „Libuše“.  Nechyběl ani ohňostroj na hradě Špilberk. „Byla to výjimečná akce, starosta také rozdával zlaté dukáty,“ upřesňuje historička Miroslava Menšíková.  

Děti narozené 28. října 1918

Zajímavostí je, že Tomeš daroval zlaté dukáty všem dětem, které se narodily v den vzniku Československa – tedy 28. října 1918. „Podle záznamů v matrice se narodilo 28. října 1918 v Brně osm dětí, z nichž dvě zemřely,“ píše se v dobových Lidových novinách.

Karel Tomeš patřil k velmi významným brněnským starostům,“ tvrdí Menšíková a odkazuje na jeho dlouhé jedenáctileté kralování v čele Brna (1924-1935). Starosta Tomeš podporoval výstavbu města. Nechal vybudovat například krematorium či ústřední zahradnictví.

Zavražděn za války

Tomeš byl za války v roce 1940 zatčen. Prošel útrapami mnoha věznic a nakonec zemřel v koncentračním táboře Dachau. „Brněnští nacisté nezapomněli na starosty z let 1918 až 1939. Oba dva, kteří ještě žili, tedy Karel Tomeš a Rudolf Spazier, byli zatčeni a vězněni,“ vypráví Menšíková.

Jeho zatčení lze chápat jako svévoli a pomstu. Tomešovi bylo v době zatčení 63 let a žil na odpočinku mimo Brno,“ myslí si historička. Bývalého starostu zavraždili až těsně před koncem války. Stal se jedním z pokusných králíků nacistických lékařů. Zemřel v lednu 1945 na skvrnitý tyfus, který mu byl naočkován.

VIDEO: Byla to vražda. Jana Masaryka vyhodili ho z okna, říká spisovatelka Jandečková.