Podle Eurostatu byla v roce 2020 průměrná spotřeba energie v Česku o 20 % vyšší, než byl evropský průměr. Pravdpodobně i vy utrácíte za ohřev vody víc, než je potřeba. Jak to můžete bezbolestně změnit?

1. Kouzlete s vodou

Namícháte vodu se vzduchem, a tím ušetříte. Zdá se to jako sci-fi? Malé nástavce nainstalované na vodovodní baterie nebo sprchové hlavice opravdu dokážou hotové zázraky. Ušetříte s nimi až 70 % vody.

Se spořičem vody ušetříte až 70 % vody
Autor: Shutterstock

Kohoutkem projde nižší objem vody, tlak se ale díky doplněnému vzduchu nesníží. Vy tak ani nepoznáte, že šetříte. Pokud hledáte okamžité řešení, spořiče vody jsou trefa do černého. Investice se vám vrátí už za pár měsíců.

2. Vařící vodu nepotřebujete

Pokud máte nastavený ohřev vody na vyšší teplotu, nejste žádnou výjimkou. To ale neznamená, že byste to neměli změnit.

Při vyšších teplotách riskujete, že se opaříte. V horké vodě se navíc uvolňují minerální látky, které tvoří vodní kámen. A v neposlední řadě vás vyšší teploty automaticky stojí víc peněz.

Věděli jste, že…

výrazně ušetříte také díky solárním panelům se střídačem (solárním regulátorem), které mají účinnost až 99 %?

3. Nenechte si utéct jediný stupeň

Dobrá izolace je základ všech úspor. Zatímco u vytápění si hlídáte izolaci oken, u ohřevu vody dejte pozor na trubky. Mirelon, tedy návleková izolace z pěnového polyetylenu, obejme potrubní rozvody vody a teplo zadrží.

Instalace je velmi snadná a rychlá. Bez problémů zvládnete i kolena trubek. V těchto místech seřízněte izolaci pod úhlem 45 stupňů. V místech spojů použijte samolepicí hliníkovou pásku.

4. Čas jsou peníze

Slušně ušetříte také s časovým spínačem. S ním nastavíte čas zapnutí a vypnutí ohřevu vody tak, aby se voda ohřívala pouze v době, kdy ji skutečně využijete. V případě, že využíváte pro ohřev vody elektřinu, máte nárok na dvoutarifní sazbu. S tou máte v určitém čase během dne energii automaticky levnější.

Nastavte si ohřívání vody na čas, kdy ji skutečně využijete
Autor: Shutterstock

Pokud ráno odcházíte do práce a vracíte se až k večeru, můžete dost ušetřit. Po celou dobu, co jste pryč, se voda nebude zbytečně ohřívat. Časovač si nastavíte tak, aby se spustil před vaším příchodem. O teplou vodu nepřijdete a přitom si polepšíte o pár stovek. 

5. Využijte sluneční teplo

Až 70 % nákladů vám ušetří solární ohřev vody. Solární panely se střídačem od 81energy mají perfektní účinnost. Z maximální úspory se budete radovat od jara do podzimu. Ale ani v zimě nepřijdete zkrátka. I v chladnějším ročním období funguje solární ohřev vody tak, že s ním slušně ušetříte.

3 výhody kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla

  1. Jste zase o krok blíž k energetické nezávislosti. Zvyšování ceny energií neohrozí váš rodinný rozpočet.
  2. Ohřev vody vás stojí zlomek ceny, kterou jste dosud běžně platili.
  3. Jde o investici, která výrazně zhodnotí vaši nemovitost.

Jak to přesně funguje? Více se dozvíte zde.

Až 90 000 Kč můžete získat díky státní dotaci na solární ohřev vody
Autor: Shutterstock

Zahřejte se už za 1 Kč

Získejte státní dotaci ve výši až 90 000 Kč a užívejte si ohřev teplé vody pouze za 1 Kč. Dotaci můžete čerpat ještě před instalací. Díky tomu nepotřebujete investovat vlastní finance předem.

Kdo má na státní dotaci nárok?

O dotaci 90 000 Kč můžou žádat:

  • lidé pobírající starobní důchod,
  • lidé pobírající invalidní důchod 3. stupně,
  • nízkopříjmové domácnosti, lidé pobírající příspěvky na děti.

Pokud ani do jedné z kategorií nespadáte, nezoufejte. Pořád můžete zažádat o dotaci ve výši 45 000 Kč.

Chcete pořádně ušetřit za ohřev vody? Klikněte zde.