Původní premiéra proběhla v prosinci 1989, kdy revoluční události zasáhly do průběhu zkoušek. ,,Pracovat na této inscenaci jsme začali v září, zakázali nám to celé v říjnu, protože to napsal kontroverzní Pitínský a ještě o Panně Marii. O Bohu. Jenže pak přišel listopad. Pitínský se záhy stal klíčovým mužem moderního českého divadla. A my v té své Procházkově síni Domu umění začali jako úplně první v ČSSR tvrdit: Psáno jest v svaté Bibli, psáno jest v svatém Písmu. Tím líp!” vzpomíná režisér Vladimír Morávek. V průběhu dlouholeté existence byla inscenace uvedena mimo jiné při příležitosti zveřejnění záměru rekonstrukce Českého centra v New Yorku, kde ji poprvé uviděli také Václav a Dagmar Havlovi. Významný britský dramatik českého původu Tom Stoppard se o představení vyjádřil jako o čisté nádheře. ,,Věřím, že jej tak přijmou i pražané a stane se pro ně novou vánoční tradicí” zve na představení Morávek.

Autor: Divadlo Bez zábradlí s.r.o.
Autor: Divadlo Bez zábradlí s.r.o.

Představení Betlém nabídne kromě jímavého tradičního příběhu o narození Jezulátka, které v představení nesmí chybět, také pěvecký zážitek z vánočních koled, které v čele s Janem Máriou Hájkem zpívá Dětský sbor Olgy Kindlové. Bohatá kostýmní výprava Valerie Vrbové, která čítá na čtyři desítky kostýmů, pak dodává celému představení spektakulární vizuální zážitek. Celým příběhem vás provede Karel Heřmánek ml., který ztvární hned několik postav a to kladných i záporných. V pražském nastudování se kromě něj objeví Eva Vrbková, Václav Rašilov, David Bosch, Nikol Kouklová, Gabriela Pyšná, Daniel Dobiáš a další.

Autor: Divadlo Bez zábradlí s.r.o.

,,Myslím si, že v adventní čas je důležité připomínat si zásadní principy jako je dobro, laskavost, přívětivost a pokora. Betlém je konec konců dva tisíce let starý příběh, který přebásnil pan Pitínský a tak tomuto prastarému příběhu dodal ještě další, zcela jiný rozměr. Pojetí Vladimíra Morávka je navíc obrazově obohacené o výjevy snového charakteru. Já osobně se nejprve zjevím jako padlý Anjel na úplném začátku hry, poté se převtělím do zla, tedy ďábla a zpoza šály během převleku ještě zpívám koledy. Musím přiznat, že pozorovat nás v zákulisí, které je diváckému oku zpřístupněno, je celkem komedie” směje se Nikol Kouklová.

Autor: Divadlo Bez zábradlí s.r.o.
Autor: Divadlo Bez zábradlí s.r.o.

Divadlo Bez zábradlí bude Betlém uvádět jako sezónní představení vždy v průběhu adventu. Letos ho budou moci diváci spatřit v exkluzivních uvedeních 13., 17. prosince a den před Štědrým dnem, 23.prosince, kdy ji divadlo nasazuje dvakrát. 

Autor: Divadlo Bez zábradlí s.r.o.