1. Zaměřte se na své zuby

Předcházejte zubním kazům, bolavým zubům a krvácejícím dásním pravidelnou péčí a preventivními opatřeními. Díky svědomité péči o zuby totiž ušetříte spoustu peněz do budoucna. Nevyhnutelné zákroky, akutní ošetření nebo v nejhorším zubní implantáty se pohybují v řádech desetitisíců. Nezapomínejte na dentální hygienu, která je dnes běžnou doporučovanou součástí péče o zuby.

VZP svým klientům dává příspěvek na dentální hygienu ve výši 500 korun. A od příštího roku dokonce 1000 Kč! Stačí chodit pouze na pravidelné prohlídky k praktickému lékaři (podmínkou pro příspěvek je právě splněná preventivka v posledních dvou letech). Pozor! Také o tento příspěvek je možné žádat pouze v aplikaci Moje VZP!

2. Očkování může zachránit život

S nastupujícím podzimem se stává aktuálním očkování proti chřipce, RS virům nebo proti klíšťové encefalitidě. Příspěvky je možné získat i u očkování proti spalničkám, hepatitidě A a B, planým neštovicím, černému kašli, meningokokovým nákazám, pneumokokům či u cestovního očkování. Konkrétní informace, pro koho jsou příspěvky určeny, najdete zde.

Zejména starší nebo chronicky nemocní lidé by měli myslet na riziko mnohdy banálních onemocnění, která jim mohou zkomplikovat dosavadní život a zhoršit zdravotní stav.

3. Relax výměnou za screeningové vyšetření

Pokud jste v uplynulých 24 měsících absolvovali aspoň jedno ze screeningových vyšetřenízaměřených na včasný záchyt karcinomu kolorekta, karcinomu prsu, karcinomu děložního hrdla nebo karcinomu plic, nabízí vám pojišťovna VZP příspěvek  na masáž, návštěvu sauny, cvičení jógy, plavání, pobyt v solné jeskyni či kryokomoře apod. Příspěvek pro klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny letos činí 1 000 korun, v příštím roce dokonce 2 000,-. Určen je klientům starším 18 let a žádat o něj je možné pouze elektronicky, prostřednictvím aplikace Moje VZP.

4. Chcete pomáhat? Darujte krev

Některé nemocnice upozorňují na alarmující nedostatek krevních zásob a stále shánějí nové a nové dárce. Potřeba jsou všechny krevní skupiny, seznam míst, kde lze darovat krev, je dostupný např. na webu Českého červeného kříže. Pokud jste zdravý jedinec ve věku 18–65 let, popřemýšlejte o darování krve, plazmy a krevních destiček, protože můžete zachraňovat lidské životy.

Odběr krve se provádí z jednoho žilního vpichu do jednorázové odběrové soupravy. Odebírá se kolem 450 ml krve, odběr samotný trvá od 8 do 12 minut. Krevní plazmu nebo krevní destičky může dárce krve darovat po dvou úspěšných odběrech krve.

VZP dlouhodobě podporuje své klienty k bezplatnému dárcovství krve. Aktivní dárci krve, kteří mají za sebou alespoň jeden bezpříspěvkový odběr v kalendářním roce, budou mít v příštím roce u VZP bonus ve výši 3000 Kč například na rehabilitační či rekondiční aktivity lázeňského typu nehrazené z veřejného zdravotního pojištění. Dárci, kteří byli krev darovat alespoň dvakrát, budou moct ještě navíc získat příspěvek 1000 Kč na dentální hygienu. Více informací naleznete zde.