Ušetřit za teplo se dá mnoha způsoby. Pomůže, když omezíte tepelné úniky, budete správně větrat nebo si doma nebudete zbytečně přetápět. Klíčovým faktorem je ale volba správného zdroje tepla.

Martin Křenek z Centra služeb PRE říká: „Lidé mívají obavy, že je výměna tepelného zařízení bude stát spoustu peněz a že návratnost bude neúměrně dlouhá. Při dnešních cenách energií se ale investice do tepelného čerpadla nebo kvalitního kotle může vrátit velmi rychle.“

5 variant, které stojí za úvahu

1. Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo je moderní, ekologický a ekonomický způsob vytápění a ohřevu vody. Oproti vytápění elektřinou s ním ušetříte až 60 % nákladů. Navíc na něj můžete dostat dotaci 80–140 000 Kč.

Životnost tepelného čerpadla je dlouhá – mezi 15 a 20 lety. Instalací čerpadla zároveň získáte nárok na výhodnou distribuční sazbu. Předností je i nenáročná obsluha, možnost dálkového dohledu přes mobilní aplikaci, automatický provoz a nízké náklady na údržbu.

2. Plynový kondenzační kotel

S plynovým kondenzačním kotlem můžete snížit náklady na vytápění a ohřev vody až o 30 %. Moderní kotle jsou na rozdíl od starších modelů až dvakrát účinnější a dokážou využít i energii z horkých spalin. Díky tomu mají jen minimální emise.

„Kotle, které dodáváme, dokážou efektivně využít až 98 % energie,“ říká Martin Křenek. „Nabízejí nízké provozní náklady, tichý chod, jednoduchou obsluhu a dlouhou životnost. Na rozdíl od původních atmosférických kotlů jsou výkonově variabilní, a tedy vhodné i do malých bytů, kde není potřeba plný výkon po většinu topné sezony.“

Koupi nového kotle doporučujeme konzultovat s odborníky
Autor: Shutterstock

3. Elektrický kotel

Montáž elektrokotle na rozdíl od kotle plynového nevyžaduje nové vyvložkování komínu, což výrazně snižuje vstupní náklady. Oproti plynovým kotlům navíc ty elektrické nepodléhají pravidelným revizím. Jejich předností je i nízká hlučnost, nenáročná obsluha, bezemisní provoz a výhodná distribuční sazba.

A kde se elektrokotel vyplatí z pohledu ročních provozních nákladů? Převážně v objektech s minimální či velmi nízkou tepelnou ztrátou, jako jsou novostavby či pasivní domy. V případě starších objektů, respektive bytů v činžovních domech doporučujeme instalaci plynového kondenzačního kotle.

4. Akumulační kamna

Staré dobré akumulačky jsou s námi desítky let. Moderní modely jsou ale díky regulaci nabíjení v porovnání se staršími typy až o 20 % účinnější. Navíc jsou ohleduplnější k životnímu prostředí.

Akumulační kamna můžete umístit na podlahu i na stěnu. Mají dlouhou životnost a jejich provoz je velmi tichý. Elektřina se navíc přeměňuje na teplo beze ztráty, takže jde o řešení ekologické i ekonomické. Vaši peněženku potěší i nízké náklady na instalaci a výhodný tarif na vytápění.

5. Chytré termohlavice

Nechcete nebo nemůžete měnit celé topné zařízení nebo jste připojeni na dálkové topení, ale i tak byste rádi ušetřili? Skvělým a cenově dostupným řešením jsou chytré termohlavice.

Instalace je rychlá a snadná, ovládat je můžete manuálně i přes mobilní aplikaci a výdaje na topení se vám sníží až o 30 %.

Starosti s vytápěním nechte na nás

Naši odborníci vám na základě vašich představ a možností doporučí ideální řešení. Kromě uvedených zařízení to mohou být také přímotopy nebo moderní olejové radiátory. Následně vám připraví nezávaznou cenovou nabídku.

Zbytek už můžete nechat na nás. Zajistíme vám kompletní dodávku včetně instalace a samozřejmě i záruční a pozáruční servis. To vše s výhodným financováním.

Těšíme se na vás v Centru služeb PRE, Jungmannova 747/28, Praha 1, každý všední den od 9 do 18 hodin.

Chcete se na cokoli zeptat? Napište nám na adresu tepelnestudio@pre.cz nebo zavolejte na 267 053 464.

Další informace najdete na www.pre.cz/technologie.