Ceny plynu Pražské plynárenské budou nyní podle ceníků až o 44 procent pod vládou stanoveným cenovým stropem, sdělil Vránek. Firma v současné době nemá žádné zákazníky z řad domácností, kteří by měli cenu vyšší, než je vládou stanovený cenový strop, uvedl mluvčí.

Kvůli růstu cen na velkoobchodních burzách česká vláda pro letošní rok stanovila cenové stropy na 5 000 korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny bez DPH a 2 500 korun za jednu MWh plynu. Na začátku roku dodavatelé zpravidla nabízeli tyto ceny, během roku po zlevnění energií na burze ale začali postupně přicházet s novými výhodnějšími produkty.

Úspora

Pražská plynárenská naposledy snížila prodejní cenu zemního plynu od 1. července, k dalšímu zlevnění přistoupila s účinností od 1. září. Domácnosti v bytě, které využívají plyn na vaření a ohřev vody se spotřebou čtyři MWh za rok, tak podle mluvčího ušetří ročně zhruba 1 450 Kč a domácnosti, které mají plyn na vaření, ohřev vody a topení, kolem 4 000 Kč ročně.

„V letošním roce cenu plynu snižujeme již po třetí a pro zákazníky jsme kromě toho připravili i nové cenové produkty, které mají nyní k dispozici. Z pohledu ceny dodávaného zemního plynu mají tak poměrně široký výběr různých možností dle svých preferencí,“ uvedl nový předseda představenstva Pražské plynárenské Ludvík Baleka. Baleka je ve funkci od konce srpna, kdy nahradil Martina Pacovského, kterého minulé pondělí kvůli odlišným názorům na vedení a další směřování společnosti odvolala dozorčí rada podniku.

Zlevňuje se i jinde

Zlevnění plynu nedávno oznámily i další firmy. Například innogy od října sníží 310 000 zákazníků cenu plynu na úroveň 18 procent pod cenovým stropem. Moravské naftové doly (MND) v minulých dnech zlevnily plyn u fixovaných produktů proti cenovému stropu o 36 procent a Pražská energetika od září zlevnila plyn o 30 procent. E.ON avizoval zlevnění plynu od září svým zákazníkům, kteří nemají fixovanou cenu, o 16 procent.

Fotogalerie
5 fotografií