Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

6 tipů, jak udržíte auto fit. Bez čeho vám motor rychle zestárne?

/
  • Pravidelná péče o motor se vyplatí
    21. září 2023 ● 00:00

    Motoru svého auta musíte věnovat pozornost. Pokud ho přehlížíte, dá vám to pořádně sežrat. Díky jakým jednoduchým krokům mu prodloužíte život?

  • 1.

    Za jaký styl jízdy si vás motor zamiluje?

    Jízdu si užijete, i když nebudete řezat zatáčky jako Hamilton a prodírat se hustým provozem stylem brzda–plyn. Větší službu svému autu prokážete plynulou a šetrnou jízdou.

    Dopřejte motoru čas, aby se zahřál, a až potom od něj chtějte plný výkon. To platí dvojnásob pro chladné období roku, které se pomalu blíží. Při jízdě udržujte ručičku ve výseči vymezující optimální otáčky.

     

    Díky tomu motor:

    • běží hladce a neškube,
    • má nejnižší spotřebu,
    • má dostatečný točivý moment,
    • méně se opotřebovává.

     

    Plynulá a šetrná jízda prodlouží autu život
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Nezavírejte oči, když na vás pomrkávají kontrolky

    Kontrolky rozhodně nepřehlížejte, zvláště ty červené. Pohlídejte si stav důležitých provozních kapalin. Všímejte si taky upozornění na pravidelný servis.

     

    Víte, že…

    v zimě je riskantní jezdit se svítící kontrolkou nízkého stavu paliva? Při změnách teplot se na stěnách téměř prázdné nádrže sráží pára. Voda se pak může dostat do paliva a snížit jeho kvalitu. A to rozhodně nechcete!

     

    Neignorujte svítící kontrolky na palubní desce
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Kdo by se neměl usadit ve vašem autě?

    Nic na světě není dokonalé, ani spalování pohonných hmot. Zbytky paliva se při vysokých teplotách „připékají“ na vnitřní části motoru. Tím urychlují jeho opotřebení, zhoršují výkon a zvyšují spotřebu.

     

    Jak autu od zbytečné zátěže ulevíte? Specializované firmy zvládnou dekarbonizaci i u silně zanesených motorů. Levnější je ale rozhodně prevence. Paliva, která jsou obohacena účinnými aditivy, zabraňují vzniku karbonových usazenin a zlepšují mazací a čisticí vlastnosti pohonných hmot. 

     

    Usazeniny dokážou motor potrápit
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Netankujte bezhlavě

    Doba se mění. Nové motory jsou menší, úspornější a šetrnější k životnímu prostředí. Zmenšování neboli downsizing ale vede k tomu, že na palivo působí vyšší tlaky a teploty než dřív. Proto má smysl používat prémiová paliva, která zajistí optimální funkčnost a výkon motoru.

     

    Víte že…

    vůbec prvními prémiovými palivy na českém trhu byla paliva Shell V-Power? Češi je tankují už od roku 1999.

     

    U tankování přemýšlejte
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Palivoví alchymisté dokážou zázraky

    Vývoj paliv je docela věda. Společnost Shell zkoumá a vylepšuje paliva do aut, letadel, lodí i průmyslových strojů v technologických centrech na celém světě. Výsledkem nepřetržité práce na inovacích je nová generace paliv Shell V-Power.

     

  • 6.

    Elixír mládí pro vaše auto

    Žhavá novinka značky Shell posouvá schopnost paliv bojovat s usazeninami zase o level výš. Nejnovější generace paliv Shell V-Power, kterou můžete nyní natankovat na čerpacích stanicích Shell, váš motor doslova omladí.

     

    Při každé jízdě totiž působí na klíčové části motoru a dokáže je 100% vyčistit od karbonových usazenin. Doba, za kterou se jich motor zcela zbaví, závisí na jeho stavu, stylu jízdy a četnosti tankování paliva Shell V-Power.

     

    Vyzkoušejte paliva, která motor vašeho auta omladí
    Autor: Shutterstock

     

    Chcete mít motor v perfektním stavu dlouhé roky? Dopřejte svému autu nejnovější paliva Shell V-Power.

Dnešní horoskopy