Ne každý má však prostředky na to, aby se přestěhoval stěhovat se do rodinného domu, a proto je dobré vědět, jak se bránit. V tomto článku si řekneme, co všechno můžeme jako obyvatel bytové jednotky dělat proti hlučným sousedům.

Jak se vypořádat s hlučnými sousedy

Ne každý se s hlučnými sousedy setkal, a proto si představte tuto imaginární situaci. Vy a váš soused máte dva byty v Praze oddělené jednou betonovou stěnou. Vy za stěnou máte ložnici, kde se snažíte spát, zatímco váš mladý soused má za stěnou počítačový kout, ve kterém do rána hraje počítačové hry, křičí, nadává a do toho má ještě nahlas puštěnou hudbu.

V našem zákoníku je uvedeno, že „vlastník nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, kouřem, plyny, popílkem, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi." Když je to opravdu nesnesitelné, máme několik možností, kam se obrátit a jak situaci řešit.

Policie ČR

Pokud někdo porušuje noční klid, je dobré obrátit se na policii. Mohou hlučnému jedinci uložit pokutu do 10 000 Kč, a pokud to není poprvé, dokonce až 15 000 Kč. Doporučuje se mít důkaz, třeba video nebo zvukový záznam, aby měla policie jasno a nestanulo slovo proti slovu.

Autor: Freepik.com

Vlastník bytu

Pokud jsou hluční lidé v bytě nájemníci, můžete se obrátit na vlastníka bytu. Většinou nechce mít problémy, takže může nájemníkům říct, ať jsou tišší nebo je z pronájmu vyhodí. Někdy však vlastník může reagovat lhostejně a říct to nájemníkům jen tak mimochodem či vůbec.

Předsednictvo SVJ

Pokud vlastník nepomůže, můžete se obrátit na výbor nebo předsedu SVJ. Oni mohou problém řešit například písemným upozorněním.

Místní úřady nebo hygienická stanice

Když všechno selže, ještě můžete požádat úřad nebo hygienickou stanici o kontrolu. Mohou prověřit hluk a písemně sousedy upozornit. Pokud byste chtěli jít k soudu, mohou provést měření hluku, což by vám mohlo pomoci.

Odhlučnění bytu

Místo soudního řízení můžete zkusit upravit svůj byt, aby byl lépe odhlučněný. Akustické desky, měkké doplňky jako polštáře, těžké záclony nebo koberce mohou pomoci redukovat hluk.