Na energetických štítcích musejí obchodníci vyjít s pravdou ven – naleznete na nich údaje o spotřebě elektrické energie a úspornosti daného zařízení. Co je však důležitější, energetický štítek vám napoví, kolik energie spotřebujete při dlouhodobém používání spotřebiče. Třeba u pračky se na něm uvádí spotřeba v kilowatthodinách na sto pracích cyklů, což je přibližně rok provozu.

Energetický štítek najdete v balíčku s návodem ke spotřebiči, obchodníci je také musí uvádět v popisu zboží. Velké e-shopy mají energetický štítek umístěný obvykle mezi obrázky na stránce daného produktu.

Proč se dívat na energetický štítek?

Energetický štítek vám ukáže, jak moc je daný spotřebič úsporný. Snadno z něj zjistíte, kolik daný přístroj spotřebuje elektřiny při svém běžném provozu. A to vám pomůže šetřit energiemi. Díky štítku si také snadno spočítáte, kolik vás provoz daného spotřebiče bude stát. Stačí jen vynásobit údaje o spotřebě ze štítku vaší cenou elektřiny, kterou najdete na faktuře.

To ale není všechno. Energetický štítek se hodí také pro porovnání spotřebičů mezi sebou. Pokud třeba kupujete novou lednici, můžete si v obchodě porovnat spotřebu elektřiny u různých modelů. A snadno si pak vyberete tu nejúspornější.

Co na štítku najdu?

  • Barevné pruhy používají podobnou symboliku jako semafory na přechodech pro chodce. Nejsytější zeleň znamená nejúspornější provoz. Nejsytější červeň značí extrémní náročnost.
  • Energetické třídy spotřebičů se dříve označovaly písmenem A a počtem znaků „+“ (A++, A+++ a tak dále). To se nyní změnilo a energeticky nejúčinnější spotřebiče nyní najdete v kategoriích B a C, ty špičkové pak v kategorii A.
  • Roční spotřeba energie upřesňuje předchozí informace počtem energetických jednotek, které zakoupený přístroj spotřebuje za časový interval. Například v kilowatthodinách (kWh) za rok.
  • Další parametry závisejí na zvláštnostech konkrétního druhu spotřebiče. Energetický štítek může popisovat účinnost praní, odstřeďování, mytí nebo sušení, dobu ohřevu vody, tepelné ztráty a podobně.

Autor: E.ON Česká republika, s. r. o.

Nemohu najít televizi třídy A. Proč?

Nové energetické třídy spotřebičů označované písmeny A až G jsou záměrně vytvořené tak, aby mohli výrobci postupem času uvádět na trh stále úspornější produkty. A z toho důvodu některé spotřebiče nejlepších energetických tříd vůbec nejsou dostupné. Například televizi energetické třídy A v obchodech téměř nenajdete. Ale to vůbec nevadí, spotřebiče tříd B a C jsou také velmi úsporné a jejich provoz se nebude zbytečně prodražovat.

Chcete další praktické tipy pro úsporu energií, které vám pomohou ušetřit tisíce korun ročně? Podívejte se na web E.ON Rádce.