Zjistit svou spotřebu plynu je poměrně jednoduché. Prostě se podíváte na plynoměr a zapíšete si aktuální hodnotu spotřeby v metrech krychlových (m3). To samé pak uděláte za nějaký čas – například poté, co jste uvařili oběd, nebo druhý den – a rozdíl naměřených hodnot vám ukáže spotřebu plynu. Pokud takto naměříte více dnů, můžete si vypočítat průměrnou denní spotřebu plynu. Po převodu výsledné hodnoty na megawatthodiny, který si ukážeme dále, a vynásobení vaší cenou z faktury za plyn zjistíte, kolik vás vaření nebo topení plynem bude přibližně stát.

Účtování plynu v megawatthodinách je přesnější

Už jsme to trochu nakousli. Plynoměr měří spotřebu plynu v objemových jednotkách, ale dodavatel energií vám bude plyn účtovat podobně jako elektřinu v megawatthodinách (MWh). Proto je dobré umět tyto jednotky mezi sebou převádět.

Nejdřív si však řekněme, proč to tak vůbec je. Proč takto dodavatelé komplikují život sobě i vám? Nestačilo by měřit i účtovat plyn v metrech krychlových? Nestačilo. Účtování v megawatthodinách je totiž daleko přesnější než starý systém s pevnými cenami za m3 plynu. Je to dáno tím, že zemní plyn může mít různou výhřevnost podle toho, z jaké lokality pochází.

Dodavatelé proto objem plynu na megawatthodiny poměrně složitě přepočítávají, a díky tomu nikdo netratí. Spotřebu plynu v metrech krychlových si ale můžete s velmi dobrou přesností spočítat i vy. Stačí jen pracovat se vzorcem, který říká, že 1 m3 zemního plynu = 0,01055 MWh energie.

Hodnotu odečtenou na plynoměru proto vynásobte tímto číslem a zjistíte svou spotřebu zemního plynu v megawatthodinách. Stále to není jasné? Koukněte na příklady níže.

Převod m3 zemního plynu na kWh jasně a stručně:

Jednotka Název jednotky Přibližný převod
m3 metr krychlový 1 m3 = 0,01055 MWh
MWh megawatthodina 1 MWh = 94,8 m3

Například:

  • 10 m3 = 0,105 MWh
  • 30 m3 = 0,3165 MWh
  • 50 m3 = 0,5275 MWh
  • 1 MWh = 94,8 m3

Autor: Us

Tip: Zkuste portál nebo aplikaci svého dodavatele

Odhad spotřeby a nákladů na plyn je možné udělat i jednodušeji. Dodavatelé – a E.ON není výjimkou – obvykle umožňují provést odhad vyúčtování na svém zákaznickém portálu nebo v mobilní aplikaci. A to kdykoli, kdy potřebujete.

Máme naměřeno. A co dál?

Ať už si spotřebu zemního plynu odečtete podle našeho návodu sami, nebo vám ji připraví dodavatel, výsledkem bude lepší povědomí o hospodaření s energiemi. Získáte lepší představu o tom, kolik za plyn letos zaplatíte, což se vám může hodit třeba pro vaše finanční plánování. A to se v době drahých energií hodí.

Mít přehled o spotřebě je také dobrou motivací po energetické úspory. Z toho důvodu si také někam uložte výsledky vašeho měření nebo odhad vyúčtování od dodavatele, abyste si mohli příští rok udělat meziroční srovnání spotřeby a zjistili tak, zda se vám daří energiemi šetřit.

Chcete další praktické tipy pro úsporu energií, které vám pomohou ušetřit tisíce korun ročně? Podívejte se na web E.ON Rádce.