Řešit jen cenu oken je zrádné

Ušetřit chce samozřejmě každý. V případě oken je ale vhodnější ptát se „jak ušetřit s novými okny“, tedy jaký produkt vybrat, aby vyhověl požadavkům a představám. Levná okna se mohou lehce stát noční můrou. Navíc problém nemusí být jen v nekvalitním produktu, stejně důležité jsou i služby. Neodborná montáž může znehodnotit i nejlepší okno.

Známá pravda, že nejsme tak bohatí, abychom mohli kupovat levné věci, platí i zde. Trochu paradoxní může být fakt, že nejvíce ušetříte na oknech, která spolehlivě slouží a vy je ani nevnímáte.

Klíčovým parametrem je vždy kvalita a životnost. Dodavatel levných oken možná někde ušetřil, ale na první pohled není snadné rozpoznat úskalí. Skutečná kvalita oken se totiž může projevit až po nějaké době. „Často u nás hledají pomoc lidé, kteří si někde koupili levná plastová okna, ale dnes je mají zkroucená a netěsní,“ říká Roman Kubálek obchodní ředitel značky VEKRA a vysvětluje, „u plastových oken je problém v tom, že jejich skutečná kvalita je uvnitř profilu a prověřit ji bez rozřezání oken je prakticky nemožné.“

Autor: Vekra

Vyplatí se znát skutečného výrobce

Nákup oken není levnou záležitostí, proto očekáváme, že budou spolehlivě sloužit desítky let. Rozhodně byste měli vědět, kdo je skutečným výrobcem vašich oken.

Po několika letech můžete potřebovat servis nebo údržbu. Obrátit se přímo na výrobce, může představovat jistotu i v případě, že dodavatel bude mít s poskytnutím servisu problémy. „Zákazníkům nabízíme i možnost navštívit naše výrobní závody a přesvědčit se, jak okna VEKRA děláme,“ říká R. Kubálek.

Kvalita je v detailech

Moderní okna jsou poměrně složitý prvek. Snadné ovládání jednou kličkou, atypické tvary oken a bezpečnost i velkých prosklených prvků jsou jen některé požadavky chápané jako samozřejmost. Často si ale neuvědomujeme, že také okna mají technická omezení, která se týkají jak profilových systémů, tak izolačního zasklení. V případě, že pro dodavatele nic není problém, umí a vyrobí vše, měli byste být obezřetní.

Kvalita plastových oken závisí na použitém plastovém profilu. Důležitá je zejména dostatečná kovová výztuha, která rozhoduje o tom, jak odolají případnému zkroucení. Volba plastového profilu nejvyšší kvality je pro dlouhodobou spokojenost rozhodující.
Dřevěná okna by měla mít kvalitní povrchovou úpravu, aby mohla dobře odolávat vlivům povětrnosti. Povrchová úprava rozhoduje i o tom, kolik péče budete muset v budoucnu věnovat údržbě dřevěných oken.

TIP: kvalitní okna přímo od výrobce si prohlédněte tady

Okenní kování má zásadní význam pro funkčnost a bezpečnost oken z hlediska vypáčení. Jedním z ukazatelů kvality oken je i počet uzamykacích bodů po obvodu okna. Jde o body, kde je v uzavřeném stavu křídlo spojeno s rámem. Lepší vlastnosti poskytuje i okno, kde jsou použity speciální výškově nastavitelné čepy, které umí korigovat změny teploty. „Plastové balkónové dveře VEKRA mají podle své velikosti po obvodu až 11 uzamykacích bodů, které zajišťují optimální přítlak křídel a rámů,“ upřesňuje obchodní ředitel R. Kubálek.
Až budete řešit cenu oken, pečlivě srovnávejte kvalitu a vybavení oken. Výše slevy rozhodně není důkazem kvality.