Višňáková sezona je v plném běhu. Trvá jen několik týdnů, tak si ji nenechejte ujít. Pojďme se s tímto zdravím nabitým mokem, který je zatím nedoceněným předskokanem populárnějšího burčáku, blíže seznámit.

Co je to Višňák?

Je to burčák z višní - specialita z Lednice, kterou tamní vinaři, protože je to kraj nejen vinné révy, ale i ovocnictví a zahradnictví (Zahrada Evropy), vyráběli pro sebe a své přátele, v létě, kdy byly již některé bečky bez vína, na suchu a do burčáků ještě daleko…

Višňák je částečně nakvašená višňová šťáva. Obsahuje všechny hodnotné z dužiny i slupek višní: vitaminy, antioxidanty a množství dalších, zdraví prospěšných látek, které do nápoje dodají kvasinky.

Autor: VINAŘSTVÍ LEDNICE ANNOVINO a.s.

Vitaminová bomba

Višňák je skutečná vitaminová bomba. Prospívá vysokým množstvím vitaminu C, E a vitaminů skupiny B. „Chytrý“ nápoj na sebe váže škodliviny, které se tak vyloučí z těla. Zejména dámy ocení jeho nezpochybnitelnou roli při hubnutí tím, že neutralizuje tukové substance, které se nedostanou do sliznice střeva a do krve.

Pro višňák do Burčákomatu

Ideální je koupit si ho od ověřeného výrobce a co nejrychleji vypít. Jenže za višňákem je někdy cesta daleká. Naštěstí díky Vinařství Lednice Annovino jsou na 50 místech po celé republice po ruce burčákomaty. Patentované technologické zařízení slouží ke skladování a prodeji višňáku (a později burčáku) v kvalitě jako od vinaře. Kontrolovaný chladicí systém umožňuje stáčení tak, aby kvasící mošt nebyl zbytečně vystaven nežádoucímu teplu a světlu a uchoval si ty nejlepší přírodní vlastnosti. Doma si pak kvašení vychlazeného višňáku určujete sami. Záleží jen na tom, jak vám víc chutná.

Uchovávání v burčákomatech a doma v lednici fandí i Irena Kolouchová z Ústavu biotechnologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze: „Je to výborný nápad. Těžko někdo pojede 300 kilometrů jenom proto, že má velkou chuť na Višňák. Ale když bude k dostání někde poblíž, budu ho moci skladovat v ledničce a dle libosti popíjet, je to ideální.“

Odborníci z VŠCHT v Praze dokonce zjistili, že z kvasných nápojů (Višňák a burčák) s obsahem alkoholu kolem 5 - 6 % dokáže lidský organizmus daleko lépe využívat vitamíny, minerály a zdraví prospěšné látky než z nealkoholických moštů.

Autor: VINAŘSTVÍ LEDNICE ANNOVINO a.s.

Zrychlený krok

Nebojte se, konzumace Višňáku vám krok nezrychlí. Pokud se stravujete přiměřeně zdravě, jíte ovoce, zeleninu, a pokud ho nevypijete několik litrů najednou, tak jeho účinky budou pouze pozitivní.

Nejlíp chutná chlazený

Záleží jen na vás. Jen pozor, pokojová teplota zvyšuje obsah alkoholu. Ale nejen proto odborníci doporučují višňák pít nejlépe chlazený. V horkých letních dnech klidně v kombinaci s jemně perlivou minerálkou jako zdravý a osvěžující střik.Višňák lze také využít k přípravě originálních sezonních pokrmů. (od studených i teplých ovocných polévek, přes dipy, marinády až po moučníky - Višňák nahradí ovocnou složku, sladidla i kypřící látky, až po zmrzliny sorbetového typu.

Autor: VINAŘSTVÍ LEDNICE ANNOVINO a.s.

Přehledný seznam prodeje míst Višňáku v Burčákomatech seznam naleznete zde.