Staré počítače mají značnou spotřebu energie a navíc nestačí nárokům nových aplikací. Vše od startu počítače až třeba po prohlížení webu nebo spouštění programů trvá velice dlouho. Nové počítače mají výrazně nižší spotřebu a jsou přitom až 2,5krát rychlejší. Starý počítač se pomalu ale jistě stává nákladným a neproduktivním. Navíc jsou takové počítače snadným terčem různých hackerů.

Kdy je správná doba pořídit si nový počítač

Nad investicí do nového počítače bychom se měli zamyslet ve chvíli, kdy operační systém, programy a hry nabíhají pomaleji, než bychom očekávali. Nové počítače mají navíc předinstalovaný operační systém Windows 10, který je rychlejší, bezpečnější a umožní vám dělat každodenní činnosti efektivněji.  To nám potvrdil i jeden z největších českých výrobců počítačů HAL3000, který nám sdělil, že veškeré nové sestavy jsou vybavené právě systémem Windows 10.

Autor: www.hal3000.cz

Proč bychom tedy měli starý počítač nahradit novým

Ať to vezmeme z jakékoli strany, počítač se během posledních let stal důležitou a nedílnou součástí domácností a firem. Díky internetu je neocenitelným zdrojem informací a je na něm možno dělat vše, od práce až po zábavu. Jako takový si zaslouží, aby vyhovoval moderním požadavkům, které přinášejí jak úsporu času tak i peněz. Když to srovnáme s auty, ve Škodě 120 dnes potkáme už jen málokoho, i když se v podstatě jedná o koncept srovnatelný s dnešními auty. Také má čtyři kola, volant a jezdí. Všichni však víme, že jde hlavně o to, co je uvnitř. A stejné je to s počítači. Takový USB port, který slouží například k připojování externích disků nebo USB klíčů, je na nových počítačích ve verzi 3.0, která je desetkrát rychlejší než verze předchozí. A to třeba při kopírování videa představuje značnou časovou úsporu. Podobných úspor lze dosáhnout rychlejším startem operačního systému a téměř okamžitou odezvou programů a her. Kdo chce zbytečně ztrácet čas čekáním na na otevření programu nebo na to, až počítač nastartuje?

Energie a zase ta energie

Jedním z nejsilnějších argumentů pro nový počítač je již zmíněná úspora energie. Kdo z nás chce zbytečně vyhazovat peníze. Počítač, který je starší více než pět let – a který má mimochodem doma stále více než polovina tuzemských uživatelů – může na účtech za elektřinu stát domácnost stovky i tisíce korun ročně. Nové počítače mají spotřebu výrazně nižší, což způsobují nejen úspornější součástky, ale třeba i nové úsporné LCD monitory.

Hackeři milují staré počítače

Neméně důležitým důvodem pro nový počítač je bezpečnost – je zarážející, že z hlediska bezpečnosti velmi rizikové počítače starší sedmi let vlastní téměř třetina Čechů. Takové počítače se stávají snadnými cíly hackerských útoků. Podpora na Windows XP skončila skoro před dvěma roky a k internetu se stále připojuje více než 400 tisíc počítačů s tímto nezabezpečeným operačním systémem. To je třeba ve spojení s internetovým bankovnictvím vyložený hazard.

Proč si kazit oči

V neposlední řadě je zde ještě jedna opomíjená věc. Tou je kvalita obrazu nových monitorů. V případě, že používáme počítač více než hodinu denně, mají parametry zobrazení, jako je ostrost, jas a kontrast nemalý vliv na dobrou kondici našeho zraku. Na trhu se v dostupných cenových relacích začínají objevovat dotykové monitory, které ve spojení s operačním systémem Windows 10 umožňují zcela nové možnosti ovládání počítače.

Shrnutí

Kdy je tedy ta správná doba pořídit si nový počítač? Odpověď je jednoduchá, nad investicí do nového zařízení bychom se měli zamyslet ve chvíli, kdy systém, programy a hry nabíhají pomaleji, než je nám příjemné. A určitě v případě, kdy máme na počítači nepodporovaný operační systém Windows XP. Nové počítače mají předinstalovaný moderní operační systém Windows 10, který je rychlejší, bezpečnější a umožňuje dělat každodenní činnosti mnohem efektivněji.

Důvody pro nákup nového počítače:

  • Úspora času díky novějšímu a rychlejšímu hardwaru
  • Bezpečnostní rizika u strojů s Windows XP
  • Úspora nákladů na provoz  – nové počítače mají menší spotřebu energie;
  • Kvalita nových monitorů
  • Windows 10 a jejich nové funkce a možnosti