Existují jídla, jež jsou považována za tradiční belgická bez ohledu na region. Pokud se tedy vydáte přímo do této krásné země, ochutnejte některou z místních specialit. „Pro aktuální podzimní období bych doporučil si objednat Vlámské dušené hovězí (La carbonade flamande), Belgický guláš (Le waterzooi) či Masové kuličky ve sladkokyselé omáčce (Boulettes sauce liégeoise). Osobně pak mám nejraději vyzrálé krvavé hovězí žebro s domácí béarnskou omáčkou a domácími hranolky, na které jsme v Belgii specialisté,“ přidává své tipy Fabrice Martinerie, slavný kuchař, který připravoval pokrmy třeba pro belgický královský dvůr a jeho kuchařský um měli možnost okusit také nejrůznější známé osobnosti, například Roger Moore či David Hallyday. V současnosti je šéfkuchařem protokolu Rady Evropy a momentálně spolupracuje i s Bageterií Boulevard, kde můžete ochutnat jeho belgické menu. 

Belgické hranolky

Potřebujete: brambory, řepkový (arašídový) olej, sůl, omáčku (tatarka, kečup, majonéza, andaluská omáčka)

Postup: Nejprve si brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky silné a široké právě 1 centimetr. Poté  je potřeba hranolky vykoupat ve vodní lázni a osušit utěrkou. Je totiž potřeba odstranit bramborový škrob. Pak přijde na řadu smažení. První smažení se dělá v tuku horkém 160 ° C a brambory se v něm nechají 5 minut. Je důležité, aby byl olej čerstvý. Hranolky poté ztrácí na chuti a jsou i méně zdravé. Poté je utřete od oleje a nechtě pár minut odpočinout. Následuje druhé smažení. To už se dělá v oleji horkém 180 °C. Trvá cca 5 minut, pak už stačí jen posolit a podávat. Pokud chcete zdravější verzi, brambory předvařte a poté smažte v méně horkém oleji.

Kukuřičné mafiny se slaninou

Potřebujete: 8 slaninových plátků, 55 g másla, 55 g rostlinného tuku, 120 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku cukru, 1/4 lžičky soli, 225 g kukuřičné mouky, 125 ml mléka, 2 vejce

Postup: Vymažte formu na 14 kousků, nebo použijte papírové košíčky na vyložení. Osmažte slaninu dokřupava. Savým papírem vysušte tuk, nakrájejte na malé kousky a odstavte. Rozpusťte máslo a tuk. Odstavte. Do veliké mísy prosijte mouku, sůl a cukr. Vmíchejte kukuřičnou mouku a uprostřed udělejte důlek. V kastrůlku přihřejte mléko. V jiné misce našlehejte vejce a přidejte mléko. Vmíchejte rozpuštěné tuky. Vzniklou směs vlijte do moučné směsi a míchejte dohladka. Vmíchejte slaninu. Jednotlivé formičky plňte z 1/2 . Pečte asi 20 minut při teplotě 200°C, dokud těsto nevyskočí a není lehce zbarvené. Podávejte horké či teplé.

Waterzooi

Potřebujete:  3/4 litru čirého drůbežího vývaru, celé kuře nebo čtyři stehna, 1/4 bílého vína, 2 mrkve, 2 řapíky celeru, 3 snítky petrželky, 500 gramů zeleného hrášku, celý pepř, nové koření, bobkový list a sůl.

Postup: Do drůbežího vývaru vložte očištěné a rozčtvrcené kuře, přisypte koření a sůl. Pomalu přiveďte k varu a na mírném plameni vařte hodinu a půl. Po hodině vaření přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, celer a bílé víno. Těsně před koncem do hrnce nasypte hrášek a necháme ještě cca 3 minuty povařit. Pokrm servírujeme posypaný sekanou petrželkou. (Waterzooi můžeme uvařit i z králíka, bažanta či bílé ryby, jen je třeba – podle použitého masa – upravit délku varu. Ti, kteří nemají problém s mléčnými výrobky, mohou přidat rovněž smetanu. Na škodu není ani vaječný žloutek.)

Foto: archiv a Bageterie Boulevard.