
Belgické hranolky

Potřebujete: brambory, řepkový (arašídový) olej, sůl, omáčku (tatarka, kečup, majonéza, andaluská omáčka)
Postup: Nejprve si brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky silné a široké právě 1 centimetr. Poté je potřeba hranolky vykoupat ve vodní lázni a osušit utěrkou. Je totiž potřeba odstranit bramborový škrob. Pak přijde na řadu smažení. První smažení se dělá v tuku horkém 160 ° C a brambory se v něm nechají 5 minut. Je důležité, aby byl olej čerstvý. Hranolky poté ztrácí na chuti a jsou i méně zdravé. Poté je utřete od oleje a nechtě pár minut odpočinout. Následuje druhé smažení. To už se dělá v oleji horkém 180 °C. Trvá cca 5 minut, pak už stačí jen posolit a podávat. Pokud chcete zdravější verzi, brambory předvařte a poté smažte v méně horkém oleji.
Kukuřičné mafiny se slaninou

Potřebujete: 8 slaninových plátků, 55 g másla, 55 g rostlinného tuku, 120 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku cukru, 1/4 lžičky soli, 225 g kukuřičné mouky, 125 ml mléka, 2 vejce
Postup: Vymažte formu na 14 kousků, nebo použijte papírové košíčky na vyložení. Osmažte slaninu dokřupava. Savým papírem vysušte tuk, nakrájejte na malé kousky a odstavte. Rozpusťte máslo a tuk. Odstavte. Do veliké mísy prosijte mouku, sůl a cukr. Vmíchejte kukuřičnou mouku a uprostřed udělejte důlek. V kastrůlku přihřejte mléko. V jiné misce našlehejte vejce a přidejte mléko. Vmíchejte rozpuštěné tuky. Vzniklou směs vlijte do moučné směsi a míchejte dohladka. Vmíchejte slaninu. Jednotlivé formičky plňte z 1/2 . Pečte asi 20 minut při teplotě 200°C, dokud těsto nevyskočí a není lehce zbarvené. Podávejte horké či teplé.
Waterzooi

Potřebujete: 3/4 litru čirého drůbežího vývaru, celé kuře nebo čtyři stehna, 1/4 bílého vína, 2 mrkve, 2 řapíky celeru, 3 snítky petrželky, 500 gramů zeleného hrášku, celý pepř, nové koření, bobkový list a sůl.
Postup: Do drůbežího vývaru vložte očištěné a rozčtvrcené kuře, přisypte koření a sůl. Pomalu přiveďte k varu a na mírném plameni vařte hodinu a půl. Po hodině vaření přidejte na kolečka nakrájenou mrkev, celer a bílé víno. Těsně před koncem do hrnce nasypte hrášek a necháme ještě cca 3 minuty povařit. Pokrm servírujeme posypaný sekanou petrželkou. (Waterzooi můžeme uvařit i z králíka, bažanta či bílé ryby, jen je třeba – podle použitého masa – upravit délku varu. Ti, kteří nemají problém s mléčnými výrobky, mohou přidat rovněž smetanu. Na škodu není ani vaječný žloutek.)
Foto: archiv a Bageterie Boulevard.