Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velikonoční pečení: 7 receptů, které potěší všechny smysly

/
  • (Stockfood.com)
    10. dubna 2022 ● 06:00

    Chystáte se na svátky pozvat rodinu a přátele na slavnostní oběd? A víte, že v něm nesmí chybět ani docela malá sladká tečka? Tak si rychle uvažte zástěru a pusťte se do pečení a zdobení.

  • 1.

    Mazanec s rozinkami a mandlemi

    Autor: Stockfood.com

    Suroviny:

    • 500 g hladké mouky
    • 150 g krupicového cukru
    • 350 ml teplého mléka
    • 120 g másla
    • 2 větší vejce + 1 na potření
    • 1 kostka droždí
    • kůra z 1 bio citronu
    • 150 g loupaných mandlí
    • 100 g rozinek naložených v rumu
    • špetka mletého kardamonu
    • špetka soli
    • hladká mouka na vál

    Postup:

    Do hrnku nalijeme trochu mléka, přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku a smícháme ji se špetkou soli, pak přidáme cukr, vejce rozpuštěné vlažné máslo, kardamon, citronovou kůru, zbylé mléko a kvásek a vařečkou zpracováváme těsto, až bude hladké a bude tvořit bubliny. Poprášíme jej troškou hladké mouky, zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo na hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Pak ho vyklopíme na lehce pomoučený vál, prohněteme ho a zapracujeme do něj rozinky a 50 g pokrájených mandlí. Vytvoříme mazanec, opatrně ho přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 15 minut v teple kynout. Uprostřed naznačíme špičkou nože malý křížek, mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C dozlatova zhruba 40 minut. Propečení zkusíme špejlí.

  • 2.

    Velikonoční beránek

    Autor: Stockfood.com

    Suroviny:

    • 300 g polohrubé mouky
    • 4 vejce
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 230 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový lusk
    • 1 kypřicí prášek
    • špetka soli
    • kousek másla a hrubá mouka na formu
    • moučkový cukr s vanilkou na posypání

    Postup:

    V míse vyšleháme do pěny žloutky a moučkový cukr. Vanilkový lusk podílně nařízneme, nožem vyškrábneme dřeň a vmícháme ji se smetanou do žloutkové směsi. Pak do ní postupně zapracujeme směs mouky a kypřicího prášku a nakonec pevný sníh z bílků a špetky soli. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 40 minut, propečení vyzkoušíme špejlí. Beránka necháme chvíli odpočinout ve formě, pak ho opatrně vyklopíme na mřížku a pocukrujeme.

    Doba přípravy: 70 minut

    Počet kousků: 10

    Cena cca: 140 Kč

  • 3.

    Kakaový chlebíček se zajíčkem

    Autor: Stockfood.com

    Suroviny:

    Na těsto na zajíčky

    • 300 g polohrubé mouky
    • 170 g moučkového cukru 200 g změklého másla 3 velká vejce 140 ml mléka ½ kypřicího prášku 1 lžička
    • vanilkového extraktu
    • špetka soli

    Na kakaový chlebíček 

    • 300 g polohrubé mouky
    • 170 g moučkového cukru
    • 200 g změklého másla
    • 2 lžíce kvalitního práškového kakaa
    • 3 velká vejce
    • 140 ml mléka
    • ½ kypřicího prášku
    • špetka soli

    Dále potřebujeme

    • kousek másla a hrubou mouku na formu
    • 200 g kvalitní hořké čokolády + 1 lžíci másla
    • 1 hrst nesolených loupaných pistácií

    Postup:

    V míse vyšleháme krupicový cukr s vejci, přidáme změklé máslo, vanilkový extrakt, směs mouky, kypřicího prášku a soli a mléko. Těsto nalijeme do formy na biskupský chlebíček vymazané máslem a vysypané hrubou moukou a pečeme v troubě při teplotě 170 °C zhruba 30 minut. Upečený chlebíček vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Pak korpus nakrájíme na centimetrové plátky a z každého vykrojíme zajíčka. Stejným způsobem uděláme druhé těsto, které obarvíme kakaem. Do formy vymazané máslem a vysypané moukou nalijeme třetinu kakaového těsta a do něj postavíme těsně k sobě zajíčky tak, aby okraje zajíčků lícovaly. Pak opatrně zalijeme zbytkem těsta a pečeme při téže teplotě zhruba stejnou dobu. V rendlíku rozpustíme nalámanou čokoládu a máslo, směsí polijeme vychladlý chlebíček a pak jej posypeme nasekanými pistáciemi.

    Doba přípravy: 90 minut

    Počet kousků: 12

    Cena cca: 210 Kč

  • 4.

    Velikonoční dort s vaječným likérem

    Autor: Stockfood.com

    Suroviny:

    Na těsto

    • 250 g polohrubé mouky
    • 4 vejce
    • 250 g změklého másla
    • 100 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • ½ balíčku kypřicího prášku
    • 60 g mletého máku tuk a hrubá mouka na formu

    Na náplň

    • 1 krémová náplň s příchutí vaječného koňaku Dr. Oetker
    • 250 ml mléka
    • 2 zarovnané lžíce moučkového cukru

    Na ozdobení

    • 1 šlehačka v prášku Dr. Oetker
    • 150 ml mléka
    • 75 ml vaječného likéru

    Postup:

    V míse vyšleháme máslo s cukrem elektrickým ručním šlehačem do pěny, pak do základu postupně zašleháme vejce a nakonec mouku smíchanou s kypřicím práškem a mákem. Těsto urovnáme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 35 minut. Upečený korpus necháme vychladnout, pak ho vyndáme a podélně rozřízneme. Krémovou náplň vyšleháme s mlékem a cukrem a rozetřeme na spodní díl korpusu. Na krém položíme vrchní část korpusu a přitlačíme. Dort necháme minimálně 2 hodiny v chladničce ztuhnout. Šlehačku vyšleháme s mlékem, třetinu dáme do cukrářského sáčku, zbytkem potřeme povrch a okraje dortu. Na dortu uděláme zdobicím sáčkem vyšší obvody vajíček a do nich nalijeme vaječný likér.

    Doba přípravy: 75 minut

    Počet kousků: 16

    Cena cca: 220 Kč

     

  • 5.

    Dvoubarevný koláč

    Autor: Stockfood.com

    Suroviny:

    Na těsto

    • 450 g hladké mouky
    • 250 g změklého másla
    • 2 vejce
    • ½ balíčku kypřicího prášku
    • 50 g holandského kakaa Dr. Oetker
    • 225 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • hladká mouka na vál
    • tuk a hrubá mouka na plech

    Na náplň

    • 490 g kompotovaných meruněk
    • 1 kg nízkotučného tvarohu
    • 350 g cukru
    • 500 g rozpuštěného másla
    • 6 vajec
    • 2 vanilkové pudinky v prášku

    Postup:

    V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, kakaem a cukrem, přidáme máslo a vejce a ručně vypracujeme hladké těsto. Z jedné třetiny těsta vyválíme na pomoučené pracovní ploše plát a vykrajovátky vykrájíme velikonoční motivy. Zbylé těsto vyválíme na plát 30 × 40 cm a přeneseme jej do vymazaného a moukou vysypaného plechu. V míse vyšleháme tvaroh s cukrem, máslem, vejci a pudinkovým práškem elektrickým ručním šlehačem nastaveným na střední stupeň dohladka. Na těsto naskládáme okapané meruňky oblou stranou nahoru, zalijeme je náplní a povrch ozdobíme vykrojenými velikonočními motivy. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 60 minut, pak koláč necháme vychladnout. 

    Doba přípravy: 100 minut

    Počet kousků: 24

    Cena cca: 180 Kč

  • 6.

    Linecké cukroví

    Autor: Stockfood.com

    Suroviny:

    Na těsto

    • 400 g hladké mouky
    • 200 g moučkového cukru
    • 100 g mletých loupaných mandlí
    • 200 g másla
    • ½ lžičky mleté vanilky
    • 2 žloutky
    • 1 vejce
    • kůra z 1 bio citronu
    • hladká mouka na vál

    Na náplň a ozdobení

    • pikantní kyselejší marmeláda (rybíz, višně)
    • moučkový cukr s vanilkou

    Postup:

    Na vál prosejeme mouku a moučkový cukr, přidáme mleté mandle a vanilku a vše promícháme. Doprostřed uděláme jamku a do ní dáme vejce, žloutky, pokrájené máslo a ručně zpracujeme těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na 30 minut odležet do chladničky. Na lehce pomoučeném válu postupně těsto rozválíme na plát silný zhruba 3 mm a z něj vykrájíme cukroví. Kousky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 °C zhruba 7 minut dorůžova. Cukroví necháme vychladnout, pak je spojíme marmeládou a pocukrujeme. Šikovný tip: Cukroví necháme zhruba týden odležet v plechové dóze.

    Doba přípravy: 100 minut

    Počet kousků: 35

    Cena cca: 160 Kč

  • 7.

    Kokosové sušenky

    Autor: Stockfood.com

    Suroviny:

    Na těsto

    • 250 g hladké mouky
    • 50 g mletého kokosu
    • 100 g moučkového cukru
    • 200 g změklého másla
    • 2 žloutky
    • špetka jedlé sody
    • špetka soli
    • hladká mouka na vál

    Na ozdobení

    • 200 g kokosových plátků
    • 3 lžíce tekutého medu
    • 3 lžíce vody
    • čokoládová poleva
    • moučkový cukr s vanilkou

    Postup:

    Na vál prosejeme mouku a promícháme ji se sodou a solí. Přidáme moučkový cukr, žloutky, pokrájené máslo a kokos a ručně zpracujeme těsto, které necháme v potravinářské fólii 30 minut odležet v chladničce. Pak těsto rozválíme na lehce pomoučeném válu na silnější placku a z ní vykrájíme tvary beránků. Kousky opatrně přeneseme na plech s pečicím papírem, každý potřeme směsí vody a medu a posypeme podrcenými lupínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova. Cukroví necháme vychladnout, pak ho pocukrujeme a rozehřátou čokoládovou polevou naznačíme oči.

    Doba přípravy: 70 minut

    Počet kousků: 15

    Cena cca: 140 Kč

     

    Článek vyšel v časopise Blesk vaše recepty, který zakoupíte v každé trafice. V aktuálním čísle najdete jarní kuchyni podle Honzy Punčocháře nebo recepty na velikonočního beránka.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy