Šetrnější technologie pro zimní sporty

Zimní a brzce jarní měsíce jsou skvělým obdobím pro spoustu radovánek a sportů. I ve městech, kde se tolik nedrží sněhová nadílka. Bruslení je skvělý pohyb, který baví snad skoro každého. Navíc k němu nepotřebujete rozsáhlou výbavu, jako například na lyžování. Proto je to také velmi dostupný sport. Uvažovali jste někdy o tom, jak vlastně funguje takový zimní stadion? Samotné chlazení ledové plochy je dokonalou kombinací technologie a chemie. Vše musí být správně nastavené, aby led byl dostatečně tvrdý a netvořily se na něm kaluže vody. Celý proces je také velmi energeticky náročný, což přispělo k otevření tématu – jak jinak a ekologičtěji?

Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Mariánské Lázně jdou s dobou

Představujete si idylickou a pomalou atmosféru lázeňského města, které se drží zarytých rituálů? V něčem to pořád platí, ale co se týče místního zimního stadionu, jsou dál než ostatní. Jeho chladicí technologie už byly zastaralé a bylo potřeba je obnovit, aby kluziště zase mohlo dobře sloužit. Proto se město rozhodlo požádat o evropské dotace, které významně přispěly k výslednému efektu. Hlavním cílem projektu bylo odstranění toxického čpavku, který se používá v chladicím systému. Množství čpavku pod ledovou plochou je většinou obrovské a také představuje velké riziko pro okolí stadionu. Proto se hlavním bodem rekonstrukce stalo právě chlazení a chladicí deska, která ušetří až 50 % na energiích.

Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Otevřete dveře novým možnostem

Nové chladicí zařízení neobsahuje vůbec žádné škodlivé látky a nezatěžuje životní prostředí. Zároveň nevypouští do svého okolí žádný odpad. Nový stadion se tak otevřel veřejnosti i pravidelným tréninkům hokejistů a krasobruslařů vylepšený po všech stránkách. „Nový led je úplně super. To se pozná hned, když na něj vjedete. Je mnohem tvrdší a líp se na něm bruslí. Co víc si přát,“ zhodnotil nový led mladý hokejista Matěj Čermák. Tak až budete příště přemýšlet, jestli si o víkendu zapnete další seriál, zkuste si raději naplánovat výlet do Mariánských Lázní. Na veřejném bruslení se hezky protáhnete a budete mít ze sebe dobrý pocit.

Divoká zvěř mezi námi - může to fungovat?

Každý občas potřebuje vypadnout z města a nadýchat se čerstvého vzduchu v přírodě. Někdo má to štěstí, že má les nebo hory hned za domem, jiní se musí k zeleni dopravit. Ovšem existují tací, kteří se nemusí nikam hnát, protože les je jejich domovem. Divoká zvěř jako jsou jeleni, vlci, srnci, kamzíci nebo divoká prasata, se u nás vyskytuje čím dál více. Souvisí to s dostatečně lesnatou plochou, která jim poskytuje vhodné útočiště. Zároveň je potřeba myslet i na bezpečí lidí a zvířat. Proto se Hnutí DUHA z Olomouce rozhodlo využít dotaci na projekt, který zajistí dostatečné monitorování prostoru, kdese zvěř pohybuje. Od Šumavy přes Krušné hory, Lužické hory, Broumovsko, Rychlebské hory až po Beskydy.

Autor: Shutterstock

Krajina v Evropě se mění

Díky monitoringu, který zajišťují fotopasti, si ochranáři přírody můžou být jistí, kolik zvěře a kde se vyskytuje. Vždy existuje cesta, jak vedle sebe může žít příroda i člověk. Jen se musí najít. I my bychom měli mít na paměti, že příroda si cestu vždycky najde. Protože tady byla jednoduše mnohem dřív než my. Tak jí nestůjme v cestě.

Autor: Shutterstock

Příroda vodu potřebuje stejně jako my

Vodu bereme jako samozřejmost, přitom bychom bez ní nevydrželi víc jak tři dny. Kvůli oteplování planety má stále větší význam vznik nových vodních nádrží, které zajistí zadržení vody v krajině a poskytnou domov pro různé živočichy. Vedle vlastní nádrže vznikly v rámci projektu i zemní tůně a okolí bylo osázeno zelení. Zatímco velká nádrž slouží především chovu ryb, z přilehlých tůní mají užitek především obojživelníci a ptactvo.

Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Proč právě zde?

Oblast kolem Velkého Dářka patří do komplexu rašelinišť, která jsou velmi unikátní. Žijí zde nejrůznější tvorové, kteří by jinde našli svůj domov jenom stěží. Místo patří do Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Dářko a rašeliniště jsou národní přírodní rezervací, takže na to při své návštěvě raději pamatujte. Toto místo bylo pro vznik retenční nádrže naprosto ideální i proto, že na Vysočině je vhodné podnebí pro sběr vody. Až budete projíždět kolem, rozhodně se vydejte k Dářku. Typická drsnější krajina vás okouzlí a v létě si tady užijete i parádní koupání.