Léto je na hubnutí ideální čas. Víc sportujeme a hýbeme se, odlehčujeme si jídelníček, jíme více ovoce a zeleniny a ve vedrech nás přechází chuť k přejídání. Navíc řada lidí hubne kvůli postavě do plavek. K létu však patří i koktejly... Jediná sklenička sladkého míchaného nápoje vám ale může zhatit celý den odříkání!

Pokud patříte mezi ty, kdo chtějí nějaké to kilo shodit, měli byste si na slazené koktejly rozhodně dávat pozor. Míchané sladké nápoje jsou často úplnou kalorickou bombou!

Energickou hodnotou se mnohé z nich vyrovnají velmi vydatným jídlům - například smaženému řízku, bramborovému salátu s majonézou nebo hamburgeru. Příval kalorií vám ale k ničemu pořádnému není. »Prázdné« kalorie člověka nezasytí a nedodají ani pocit energie.

Nejsou to jen míchané koktejly, v nichž se ukrývají kalorické bomby. Podobně jsou na tom i panáky, ač se tak svým množstvím netváří. Například panák rumu vydá za jeden rohlík. A deci likéru Baileys je, jako byste si dali vydatný cheesburger. Takže pozor!

Nahrazovat jídlo alkoholem ale rozhodně nezkoušejte. Vyvarujte se také pití přes den, kdy je tělo kvůli parnému vedru znevýhodněno. Když vyprahlé tělo dostane místo vody alkohol, odvodní se a riziko dehydratace se až zdvojnásobí, upozorňuje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.

„Sice zdánlivě na chvíli osvěží, jenže v horku působí daleko rychleji než obvykle, a přidá-li se k tomu ještě nedostatek tekutin v těle, může dojít ke stavům těžké opilosti už po menších dávkách,“ dodává Boháčová. Pokud plánujete nějakou tu skleničku, vyplatí se vám počkat si až do setmění.

Sladké koktejly sice k létu patří, postavu do plavek vám ale můžou pořádně narušit.
Autor: infografika Aha!.

Rádi byste trvale shodili několik kil? Těchhle zvyků se vyvarujte!

Video
Video se připravuje ...

4 zvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout iStock.com/ccmixter.org (Ramblinglibrarian - Sweet Home)/mojezdravi.cz

Fotogalerie
8 fotografií