Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Cukr je jed a návykový jako drogy,“ říká blogerka. Přispívá prý k rakovině

Autor: red - 
10. července 2017
14:20

Cukr je návykový stejně jako alkohol nebo drogy a na lidské tělo působí jako jed, tvrdí blogerka Janina Černá v rozhovoru pro Info.cz. Autorka kuchařky o vaření bez cukru v něm říká, že je sladidlo téměř ve všem a většina populace se jím pravidelně předávkovává. Přitom může podle ní zvyšovat riziko rakoviny či onemocnění Alzheimerem.

„Cukr je pro spoustu lidí stejně návykový jako každá jiná návyková látka, tzn. stejně jako alkohol, stejně jako drogy, stejně jako třeba kofein,“ tvrdí Černá, podle které už samotný pohled na sladké v člověku vyvolává pocit blaženosti – aktivuje stejné centrum v mozku jako drogy.

Celý rozhovor najdete zde.

Cukr se dá podle ní do jisté míry přirovnat k jedu. Nebezpečná je zejména fruktóza, která tvoří například 50 procent klasického bílého cukru. „Fruktóza je v tom množství, v jakém se dnes konzumuje, pro tělo toxická. Jako jed,“ říká. „Způsobuje podobný efekt jako u alkoholiků, je to tzv. nealkoholické ztučnění jater,“ dodává.

Problém je, že se cukr nachází téměř ve všech potravinách, podle Černé tvoří až 90 procent nabídky běžných supermarketů. Přitom lidské tělo podle ní nepotřebuje žádnou fruktózu. „Můžeme říct téměř s jistotou, že většina populace se cukrem předávkovává,“ uvedla.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 10. července 2017 20:05 )

Nejhorším jedem pro lidstvo jsou takovéhle přemoudřelé krávy. Nejí cukr ? Tak ať to nevnucuje druhým - že to za měsíc poznáte ? Ano, protože mozek pro svoji výživu cukr potřebuje. Když ho nedostane, tak degeneruje.

anka ( 10. července 2017 15:42 )

Ja s blogerkou souhlasim, cukr je schovany v mnoha potravinach a cukr pusobi na nase telo jako jed. Prirodni cukr jako med, ovoce - ano, ale s mirou. Pro ty neverici Tomase tady, nez budete cokoliv kritizovat,zkuste mesic nejist cukr v zadne forme a uvidite to co s vami udela. Mluvite totiz uplne presne jako ti fetaci, kteri jsou na necem zavisli.

ivoadler ( 10. července 2017 15:23 )

Blogerka! To jí živí? Tyhlety spisovatelky z leknutí, který ničemu pořádně nerozumí, musí zaujmout za každou cenu. Tak i cukr se může hodit.

Zobrazit celou diskusi