Odstraňte rušivé podněty, protože uléhání v prostředí s rušivými zvuky je velmi častým důvodem potíží s usínáním. Zvuk tikajících hodin či budíku může bránit spánku stejně jako oznámení z chytrých telefonů či jiné elektroniky.

Rušit vás může také chrápající partner nebo hluk z ulice. Nemusí však vždy jít jen o zvuky. Problém může být i s nezvyklými pachy, přílišným horkem či naopak zimou v místnosti na spaní.

Dbejte také na to, na čem spíte, protože dobrá postel je rovněž pro kvalitní spánek důležitá. „Velmi častým problémem ovlivňujícím kvalitu spánku i usínání je samotná postel. Příčinou může být nestabilita postele, chybějící lamely v roštu, nejčastějším viníkem je však matrace, problémem bývá její nevhodná tuhost nebo přílišné opotřebení, kdy je v některých místech už proleželá. Usínání ale může bránit i »obyčejný« polštář, který je příliš vysoký nebo nízký,“ upozorňuje Jakub Šoufek z Johann Malle.

Je již známo, že není zdravé přecpávat se na noc těžkými jídly. Jídelníček byste si ale měli hlídat již od odpoledně, neboť i odpolední jídla mohou ovlivnit to, jak spíte.

Taková káva s dortíkem po pozdním obědě už může být příčinou neklidné noci. Pokud trpíte nespavostí, neměli byste odpoledne pít ani jiné kofeinové či energetické nápoje. Dobrému spaní také prospěje pouze lehčí večeře, a přestože se nedoporučuje před spaním cvičit, krátká procházka po večeři klidnějšímu spánku prospět může.

Váš spánek může být rovněž ovlivněn stresem. Pokud se před spaním vystavíte přílišnému stresu, může být vaše noc velmi neklidná. Myšlenky na pracovní či jiné povinnosti těsně před spaní mohou zapříčinit to, že se mozek nevypne a tím pádem vám nedovolí usnout. Večer vám ke zklidnění před spaním může pomoci například četba nebo krátká procházka, která vás přivede na jiné myšlenky.

Pokud máte se spánkem problémy, měli byste se před spaním vyhnout přílišné aktivitě. „Přestože je sport bezesporu zdravý a kvalitnějšímu spánku může být velmi prospěšný, měli byste se vyvarovat zvýšené aktivity či sportování ve večerních hodinách, pokud trpíte problémy s usínáním. Tělo se nedokáže dostatečně zklidnit, a doba usínání se proto může výrazně prodloužit. Doporučuje se proto nevyvíjet přílišnou aktivitu alespoň 5 hodin před spaním,“ radí fyzioterapeut René Kacián.

Dejte si pozor na narušování spánkového rytmu. „Pravidelný režim vstávání a usínání je pro tělo vždy prospěšnější. Problém může nastávat také kvůli pospávání během dne nebo při pobývání v posteli v době, kdy normálně nespíte,“ uzavírá Jakub Šoufek z Johann Malle.

Fotogalerie
7 fotografií