Téměř každé druhé vejce v českých obchodech je z dovozu. Nejvíce se dováží vejce z Polska, jejichž import od loňska roste. Zahraniční kontroly Problém dovozu ale je, že se nedá úplně spolehnout na veterinární kontroly EU zemí.
Podle prezidenta Potravinářské komory ČR Miroslava Tomana dozorové orgány v některých členských zemích totiž nefungují tak, jak by měly.
„V rámci EU je to nastaveno tak, že dozorové orgány v jednotlivých zemích mají kontrolovat domácí produkci i produkci, která odchází z daného členského státu,“ vysvětlil šéf Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád.
„Měly by garantovat to, že potraviny jsou zdravotně nezávadné a kvalitní. Bohužel se tomu tak neděje,“ dodal. Narážel na Polsko, kde veterinární správa prochází restrukturalizací a spíš než o kontroly se prý lidé starají o své postavení.
Čeští veterináři se sice dovozy snaží více kontrolovat, nejde to ale celoplošně, zejména kvůli rychlému obratu zboží ve skladech.
Od haly až ke stolu
Jistotu může mít zákazník u českých vajec. „Než se české vejce dostane ke spotřebiteli, je kontrolováno alespoň sedmkrát,“ uvedl prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek.
Tedy od kontroly osiva a jeho zpracování po pulty obchodů. „Kontroly jsou tak rozsáhlé, že se na trh dostane jen kvalitní vejce,“ dodal.
První číslo = Způsob chovu
- 0 = ekologický chov
- 1 = vejce z volného výběhu
- 2 = vejce z chovu v halách (na podestýlce)
- 3 = vejce z klecového chovu
Písmena = Země původu
- CZ = Česko
- PL = Polsko
- DE = Německo
- BE = Belgie
- ...apod.