Téměř každé druhé vejce v českých obchodech je z dovozu. Nejvíce se dováží vejce z Polska, jejichž import od loňska roste. Zahraniční kontroly Problém dovozu ale je, že se nedá úplně spolehnout na veterinární kontroly EU zemí.

Podle prezidenta Potravinářské komory ČR Miroslava Tomana dozorové orgány v některých členských zemích totiž nefungují tak, jak by měly.

„V rámci EU je to nastaveno tak, že dozorové orgány v jednotlivých zemích mají kontrolovat domácí produkci i produkci, která odchází z daného členského státu,“ vysvětlil šéf Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád.

„Měly by garantovat to, že potraviny jsou zdravotně nezávadné a kvalitní. Bohužel se tomu tak neděje,“ dodal. Narážel na Polsko, kde veterinární správa prochází restrukturalizací a spíš než o kontroly se prý lidé starají o své postavení.

Čeští veterináři se sice dovozy snaží více kontrolovat, nejde to ale celoplošně, zejména kvůli rychlému obratu zboží ve skladech.

Od haly až ke stolu

Jistotu může mít zákazník u českých vajec. „Než se české vejce dostane ke spotřebiteli, je kontrolováno alespoň sedmkrát,“ uvedl prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek.

Tedy od kontroly osiva a jeho zpracování po pulty obchodů. „Kontroly jsou tak rozsáhlé, že se na trh dostane jen kvalitní vejce,“ dodal.

První číslo = Způsob chovu

  • 0 = ekologický chov
  • 1 = vejce z volného výběhu
  • 2 = vejce z chovu v halách (na podestýlce)
  • 3 = vejce z klecového chovu

Písmena = Země původu

  • CZ = Česko
  • PL = Polsko
  • DE = Německo
  • BE = Belgie
  • ...apod.

Poslední číslo = Číslo hospodářství

Fotogalerie
4 fotografie