Kuchařka vyšla poprvé v roce 1965 a dočkala se mnoha dalších vydání. Tehdy samozřejmě měly hospodyně podstatně omezenější možnosti, co se surovin týká. Korpus dortu by ale podle Ivy Roháčové, která působí v Národním týmu kuchařů a cukrářů jako specialista na jedlé sochy a v Kačici u Prahy pořádá cukrářské kurzy, chuťově uspěl i dnes.

Kvůli mletým ořechům v těstu se však trochu drobí. Z toho důvodu se v současnosti obvykle používají ořechové mouky. Malý zádrhel nastal při přípravě náplně. „I když jsem udělala všechno podle receptu, tak mi moučná kaše na krém, která se tehdy běžně používala, úplně neztuhla,“ popsala.

Poleva na povrchu retro dortu je podle cukrářky naprostá klasika. „Takhle ji dělaly naše babičky. Říkalo se jí čokoládová, ale ve skutečnosti v ní žádná čokoláda není. Jen kakao s cukrem, máslíčkem a troškou vody,“ vysvětluje.

Po zkušenosti s krémem se malinko bála, ale vyšla prý perfektně. „Lila jsem ji na hodně vychlazený dort, takže na něm krásně ztuhla,“ popsala.

Chybět nesměla samozřejmě ani dobová dekorace. V minulosti mimořádně oblíbený motiv marcipánové růžičky s lístky a krajkové vzory z cukrové polevy. „Tyhle růžičky se učili všichni cukrářští učni,“ potvrzuje Iva Roháčová. A jaký je konečný verdikt? Je sice více sladký a těžší, ale chuťově milovníky dezertů vrátí do minulosti.

Plněný kakaový dort

Suroviny: 8 vajec, 140 g moučkového cukru, 140 g másla, 140 g mletých ořechů, 30 g kakaa, ½ lžičky mleté skořice, citronová kůra, 60 g hrubé mouky

Náplň: 1 dl mléka, 10 g hrubé mouky, 2 žloutky, 20 g kakaa, 12 g másla, 150 g vanilkového cukru, 1 lžíce rumu

Kakaová poleva: 4 lžíce vody, 120 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 50 g másla

Postup: Žloutky umícháme s cukrem a máslem, přidáme mleté ořechy, kakao, skořici, strouhanou citronovou kůru a zamícháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků a mouku. Těsto upečeme v dortové formě. Vychladlý korpus podélně rozřízneme, promažeme krémem a polijeme kakaovou polevou.

Náplň: V mléce rozmícháme mouku, žloutky, kakao a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Máslo a vanilkový cukr dobře vyšleháme, postupně přidáme vychladlou kašičku a nakonec rum.

Poleva: Vodu, cukr, kakao a máslo uvaříme za stálého míchání na hustou polevu.

Odlehčený a s vlčím mákem

Šedesát let starý recept prošel omlazením a máme tu moderní zákusek. Korpus zůstal stejný. „Dort jsem chtěla jen odlehčit a nemít tak sladký,“ popsala cukrářka. Plněný je kombinací smetany a mascarpone. Oříškovou chuť podpořila tzv. oříškovým praline, tedy pastou z upražených ořechů a karamelu. „Klasika na starých dortech je, že hrany byly křivé a nikomu to nevadilo. Teď je trend úplně jiný,“ říká.

O hladké linie se postarala bílá čokoláda s šedým nástřikem. Místo marcipánové růžičky vymodelovala z bílé čokoládové hmoty vlčí mák a maliny k nerozeznání od reálných.

Nejsladší festival

Cukrářku Ivu Roháčovou můžete potkat na Prague Sweet Festivalu 2024, který právě začal a  potrvá do soboty na výstavišti PVA EXPO PRAHA v pražských Letňanech. Milovníci sladkostí tam načerpají inspiraci a užijí si cukrářské show nebo třeba tvoření pro děti.

Fotogalerie
14 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Historie svatebních dortů: Tyto dorty byly v kurzu před lety. Které vládnou nyní? Videohub