Vpád severské zimy do střední Evropy zaskočil houbaře. Ještě minulý týden nosili z lesů koše hřibů. Ale Renata Toušová s manželem přesto ještě tuto středu našli na Kladensku urostlého praváka. I když v lese už ležel místy sníh.

Přemrzlé houby mohou být jedovaté, ale to nebyl případ tohoto výstavního kousku. „Houbařím už dost dlouho na to, abych opakovaně přemrzlou houbu poznal,“ říká Radek Touš. Hřib byl zdravý a pevný, udělali si z něj tradiční řízky. Další druhy hub, kterým nevadí zimní podmínky, jsou například Jidášovo ucho, dále hlíva ústřičná či penízovka sametonohá.

Jak poznat přemrzlou houbu?

Zatímco houževnaté zimní druhy vydrží i pořádnou sibérii, hřibovité houby jsou na mráz citlivé. Ale i když teploty v otevřené krajině klesnou pod nulu, nemusí to ještě znamenat, že hřiby přemrzly. Les udržuje teplotu. Pokud je na okraji třeba jen minus jeden stupeň, do hlubších částí lesa se nemusí mráz dostat.

❋ Přemrzlé houby poznáte především podle zápachu. Smrdí jako zkažené maso.

❋ Rourky ze spodní strany kloboučku nejsou žluté, ale šedé.

❋ Navíc je houba nepřirozeně měkká zejména na okrajích.

❋ Pokud ji rozkrojíme, je přemrzlá houba vodnatá. Takovou rozhodně nejezte!

Mrazivý víkend

Česko čeká mrazivý víkend plný sněhu. Napadnout může až 35 centimetrů, na horách pak i víc. Na severozápadě a severu Čech bude sněžení méně intenzivní, čeká se tam maximálně 15 centimetrů nového sněhu. Na silnicích se budou tvořit sněhové jazyky, místy i závěje.

 

Video
Video se připravuje ...

Sbíráte babky? Tak si na ně radši dávejte pozor Videohub

Fotogalerie
6 fotografií