Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

I v polovině listopadu v lese rostou obří houby: Verunka našla hřib vážící 1,2 kg

Autor: K. Beránková, K. Baranová - 
15. listopadu 2023
05:00

Víc než kilový hřib, bedla jako deštník. Houby pořád rostou, sezona se letos příjemně protahuje. I když už je polovina listopadu, Češi nosí z lesů kapitální kusy.

Na Berounsku houbařila Verunka Vacinová (6). U Chyňavy našla hřib jako z pohádky. Za houbou vysokou 35 centimetrů s průměrem klobouku 25 centimetrů se malá houbařka skoro ztrácela. „Byla skoro zdravá, na řízcích si pochutnala celá rodina včetně dvouleté sestřičky,“ pochlubil se tatínek Štěpán Vacina (38), který s Verunkou do lesů vyráží, kdykoliv má volnou chvíli.

Kapitální křemenáče

Bedlu jako paraple v neděli ráno objevil Radek Touš u Manětína na Plzeňsku. „Našel jsem i václavky a pár hřibů hnědých. Říkal jsem si, že sezona hřibovitých asi pomalu končí, ale nevadí. V lese bylo krásně. K obědu jsme si dali s manželkou smažené houby a po obědě šli vyvenčit psy u nás na Kladensku. Tentokrát už samozřejmě bez košíku a nože, protože jsem nečekal, že za chvilku vyleze manželka z křoví a bude mít v ruce křemenáče,“ směje se houbař. Prý se jeho žena Renata naoko podivovala, proč byl ráno na houbách tak daleko. Za dalších pár minut totiž našla rodinku obrovských hřibů.

Mykolog: Sezona potrvá do mrazů

Jak dlouho budeme ještě moci chodit na hřiby? „Sezona podzimních hub potrvá, dokud nepromrznou lesy,“ říká mykolog Dalibor Marounek. Po horkém září a teplém říjnu se zdá, že teplotně nadprůměrný bude i listopad. Hřiby by tak mohly růst až do začátku prosince. „V roce 2012 jsem hřiby smrkové našel ještě na Mikuláše,“ vzpomíná mykolog. Podle předpovědi to na mrazy zatím nevypadá. Na horách sice nasněží, ale v nížinách bude jen pršet.

Video  Sbíráte babky? Tak si na ně radši dávejte pozor  - Videohub
Video se připravuje ...

Donna ( 15. listopadu 2023 10:43 )

Chudák holka jestli to jí... , kdy už se lidé konečně zamyslí nad tim, co houby obsahují, no hlavně, že je to zadarmo 🤣

Zobrazit celou diskusi