Že se houbám z mechu nechce, si v minulých týdnech všímali i manželé Mili (40) a Pavel (32) ze Stříbra. To se teď změnilo. „Můj houbařský nos zavětřil a vyrazila jsem do lesa a nespletla jsem se. Úplný ráj. Plný velký košík za hodinku. Další den jsem musela vytáhnout i manžela," popsala Mili s úsměvem na tváři.

„Houby vyrazily ze dne na den,“ potvrzuje mykolog Dalibor Marounek. Právě teď podle něj rostou ty nejpopulárnější druh „Přes den je teplo, na ránem rosa a i v noci j přes deset stupňů. To hřibovitým houbám vyhovuje,“ vysvětluje. A počasí bude houbám přát i nadále. Na zářijové poměry teplé noci budou ještě pokračovat nej méně do poloviny příští ho týdne.

Benešovsko

Projít les ve středních Čechách vyrazil Jakub Vávra (36). „Našel jsem převážně hřiby smrkové a kováře, dále klouzky sličné a bedly vysoké. Hřiby budu sušit na zimu, z klouzků bude smaženice a z bedly škvarky,“ prozradil své plány.

Šumava

Dva koše a plnou krabici našel Jan Myslík. Většinu úlovku tvořily pravé hřiby. „Vyjel jsem na houby okolo půl desáté dopoledne. Vzal směr Boubín,“ popsal úspěšný houbař.

Ústecko

Tři koše za slabou hodinu nasbírala Ivana Selingerová: „Budou řízky, houbová sekaná, něco se zavaří a zbytek do mrazáku na zimu."

Na další houbovou nadílku se podívejte do naší GALERIE.

 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Jak se hledají houby za tisíce? pdc, bp, Jedlička, Železný

Fotogalerie
13 fotografií