Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Bláznivé“ počasí v Česku: Borůvky dozrávají v půlce listopadu! Podle meteorologů rarita

Autor: ČTK - 
14. listopadu 2023
19:32

Neobvyklý pohled se může ještě v těchto dnech naskytnout lidem v plzeňských lesích. V arboretu Sofronka v Plzni - Bolevci, kde je také meteorologická stanice Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), lze ještě teď sbírat zralé borůvky. ČHMÚ na to upozornil na síti X. Vedoucí arboreta Jan Kaňák řekl, že příčinou jsou letní velká vedra a zároveň současné mírné teploty bez mrazu.

Brusnice borůvky totiž nestačily v létě dozrát kvůli velkým vedrům. Začaly dozrávat už v druhé polovině června, jejich plody ale uschly v tropických vedrech až 38 stupňů Celsia. „Borůvky mají období růstu a období odpočinku, které může být v zimě nebo naopak ve velkém vedru. Takže to letní vedro, kdy jim uschly květy, rostliny přečkaly. A když se pak trochu ochladilo a zapršelo, začaly znovu růst,“ vysvětlil Kaňák. Borůvky znovu vykvetly a koncem října začaly opět dozrávat. Podle Kaňáka jsou ale malé a není jich tolik, jako bývá v létě.

S opakovaným zráním brusinek se v Sofronce setkávají poměrně často. Dvakrát za rok dozrají nejméně každý druhý rok, řekl Kaňák. „V letech 2015 a 2018, kdy bylo sucho a vyskytovaly se horké vlny, jsme rovněž zaregistrovali druhé kvetení borůvek,“ uvedl ČHMÚ. Plody se ale tehdy neobjevily.

Stále rostou i houby

Letošní mírné podzimní počasí nepřeje jen borůvkám, stále se dají v lese najít i houby obvyklé spíš pro léto nebo raný podzim. „Určitě houby ještě rostou, zrovna jsem viděl pěknou mladou bedlu. Letos ještě pořádně nemrzlo, je teplo a vlhko,“ dodal Kaňák.

Arboretum Sofronka založil v roce 1956 Kaňákův otec Karel jako státní odborné výzkumné pracoviště zaměřené na šlechtění borovic. Dnes má jednu z nejrozsáhlejších sbírek všech dostupných druhů borovic na euroasijském kontinentu. V roce 2010 přešla Sofronka do majetku Plzně. Stanice ČHMÚ, umístěná v arboretu, často zaznamenává celostátní rekordní teploty.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi