Smažená rýže (nasi goreng)

Indonéské národní jídlo a lahodná odpověď na otázku, co si počít se zbylou rýží. Nepotřebnost rýže je tu přímo podmínkou, z čerstvě uvařené, či dokonce ještě teplé rýže to nepůjde. Rýže má být studená, lehce oschlá, zkrátka včerejší.

Potřebuješ na 2 porce: 2 vejce, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 jarní cibulky, 1 čerstvou chilli papričku, 3 lžíce slunečnicového oleje, 300 g včerejší rýže (nejlépe jasmínové nebo basmati), 2 lžíce sladké sójové omáčky kecap manis (zvané i ketjap manis)Pokud ji nemáš, použij místo ní 2 lžíce tmavé sójové omáčky promíchané se 2 lžícemi třtinového cukru. 1 a půl lžíce tmavé sójové omáčky, sůl.

 Hlubokou pánev nebo wok.

Postup: 1. Vejce rozklepneš do misky a zlehka vidličkou prošleháš. Cibuli a česnek sloupneš a nakrájíš nadrobno. I jarní cibulky a chilli papričku nakrájíš nadrobno. Po krájení chilli papričky si nesahej do očí.

2. Do pánve vliješ 3 lžíce oleje a postavíš na středně silný plamen. Přidáš rozšlehaná vejce, krátce promícháš, a jakmile ztuhnou, pomocí dvou vařeček je roztrháš na kousky. Přidáš k nim cibuli, česnek, bílou část jarních cibulek a chilli papričku a 2 minuty za občasného míchání opékáš.

3. Pak stáhneš plamen na mírný, do pánve rozdrobíš rýži, promícháš a ještě chvilku opékáš. Přidáš obě sójové omáčky, promícháš a už jen krátce prohřeješ. Na závěr ochutnáš a případně doladíš špetkou soli a kapkou sójové omáčky.

4. Podáváš horké, sypané zelenou částí jarní cibulky a, chceš-li jít v duchu indonéské tradice, s volským okem položeným na každé porci.

Tip: Do nasi goreng můžete přidat jakoukoli zeleninu, skvěle se hodí tenké plátky mrkve a žampionů, houby shitake, zelené fazolky, pak choi, mladý špenát, výhonky řepy apod. Zeleninu do pánve přidej v kroku 2, hned po cibuli, česneku a chilli a opékej ji maximálně pět minut, aby zůstala křupavá. Pak přidej rýži a pokračuj podle receptu.

Pizza

Neapolský zázrak, vůči jehož kouzlu je imunní jen málokdo. Druhů je samozřejmě nepočítaně, základy obvykle dva, červený a bílý, podle toho, jestli jsi v Itálii na jihu (= rajčata) nebo na severu (= smetana).

Potřebuješ na 2-4 porce: Hotové těsto na pizzu, extra panenský olivový olej, sůl, pepř. Na červenou pizzu: 250 ml rajčatové passaty (rajčatové pyré), 1 lžičku cukru, 1 lžíci extra panenského olivového oleje, 250 g mozzarelly, čerstvou bazalku. Na bílou pizzu: 80 g tvrdého sýra, 250 g tučné kysané smetany, 1 červenou cibuli, 100 g pikantního italského salámu, čerstvou majoránku.

Plech na pečení, pečicí papír.

Postup: 1. Troubu předehřeješ na 240 °C. Těsto vybalíš a přendáš na pečicí plech vyložený pečicím papírem (součástí těsta někdy bývá i pečicí papír, tak ho použij). Nebo můžeš plech jen posypat strouhankou.

 Červená pizza: Passatu promícháš s cukrem, olivovým olejem, solí a pepřem. Těsto potřeš rajčatovým základem tak, aby ti zbyl volný asi 1 cm široký okraj. Ten potřeš trochou olivového oleje. Mozzarellu natrháš na kusy a rozhodíš na pizzu.

 Bílá pizza: Sýr nastrouháš do misky, přidáš smetanu, sůl a pepř a promícháš. Těsto potřeš smetanovým základem tak, aby ti zbyl volný asi 1 cm široký okraj. Ten potřeš trochou olivového oleje. Cibuli nakrájíš na tenká půlkolečka, rozhodíš je na pizzu a navrch přidáš kolečka salámu.

2. Pizzu strčíš do trouby a pečeš přibližně 10 minut, jak jinak než dozlatova. Pak ji vytáhneš ven, a zatímco červenou dozdobíš lístky bazalky, bílou posypeš lístky majoránky.

 

Video
Video se připravuje ...

Česká klasika s Aničkou: Jak na domácí pizzu 

Fotogalerie
5 fotografií