Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odboráři protestovali v Praze, premiér jel za družstevníky: Proč byl Fiala u Jurečkova bratra?

Autor: Alena Hechtová - 
29. listopadu 2023
05:00

Zatímco Praha bouřila protesty odborářů, premiér Petr Fiala (59, ODS) na jihu Moravy navštívil zemědělské družstvo. Proč si ale vybral zrovna podnik, kterému šéfuje bratr jeho koaličního partnera?

V družstvu je totiž ředitelem Lukáš Jurečka, sourozenec vicepremiéra Mariana Jurečky (42, KDU, ČSL). Blesk se ptal, proč premiér během protestů v Praze byl na návštěvě právě tohoto zemědělského družstva. „Návštěva byla naplánována již měsíc dopředu společně s ministerstvem zemědělství,“ reagoval premiérův mluvčí Václav Smolka.

Že ale bude 27. listopad dnem protestů, se vědělo od konce října. „Družstvo Pooslaví v Nové vsi bylo vyhodnoceno jako vhodný podnik pro pracovní jednání se zástupci zemědělců a Zemědělského svazu ČR,“ vysvětloval Smolka, proč padla volba zrovna na podnik, kde šéfuje bratr ministra.

Fiala tam během návštěvy měl jednat o aktuální situaci v domácí produkci potravin a možnostech jejího rozšíření s cílem zajistit levnější a kvalitnější produkty pro český trh. Premiér tím tak prý pokračuje ve svém tažení za drahými potravinami, které odstartoval nákupem za hranicemi a zjistil – v době, kdy Češi dávají za jídlo víc a víc – že je to tam levnější. A za své nákupní video se stal terčem řady vtipů.

Video  Politolog pro Blesk o bouři v ulicích: Kde udělala Fialova vláda chybu a uspěly odbory s protesty?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Anketa

Podporujete celodenní výstražnou stávku učitelů?

Ano, plně ji podporuji
Ne, učitelé nemají důvod si stěžovat
Chápu její důvody, ale celodenní výstražná stávka je nyní moc radikální

Jokl ( 30. listopadu 2023 14:08 )

👍 👍 👍 Fialka,ale zapoměl vzít s sebou senátní megakrávu.Ta by se tam cítila jak ryba ve vodě.Právě kvůli tomu se nemusí učit kudy kráva žere a kudy ***,když má názornou ukázku ve sněmovně a ve volných chvílích mezi jednáním se profesor může věnovat samostudiu.Možná zjistí něco překvapivého a pošle nám o tom signály.

gabreta ( 29. listopadu 2023 22:01 )

Jo, jel si tam zajezdit na motorce!!! 😁

arbitr ( 29. listopadu 2023 21:08 )

Pan premier, po zkušenostech s potravinovými řetězci v Čechách a zahraničí, prostě shání levné a kvalitní potraviny pro rodinu. Vzhledem k poskytovaným dotacím Jurečkovic familii bude mít navíc asi slevu.

apoho ( 29. listopadu 2023 20:03 )

No nevím, jestli jím ty návleky stačí? My jsme totiž ve sr.a.č.kách až po krk! 😨

Renata Veselá ( 29. listopadu 2023 17:39 )

To je vláda a prezident jel do Itálie a uziva si.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa