Rajčata začal u rodinného domu pěstovat asi před deseti lety, přičemž zajímavé sorty sbírá poslední tři roky. Fascinuje ho jejich rozmanitý vzhled i chuť. Od každé odrůdy přitom pěstuje dvě až tři rostlinky, jelikož zahrádka, které říká »mini greengarden«, zaujímá plochu jen asi 300 metrů čtverečních a vedle rajských jablíček na ní rostou další druhy zeleniny, ovoce i květiny. „Přesto je tu od rajčat okolo 330 rostlin,“ řekl pěstitel. Sbírku chce samozřejmě dál rozšiřovat. Má stále co objevovat, Existují stovky, možná tisíce rajčatových odrůd a šlechtí se stále nové!

Nej jsou černá!

Z dosud vypěstovaných sort si nejvíce oblíbil černě zbarvené plody. „Mojí nejoblíbenější je rajče Black ball. Chutná mi víc než klasické. Má sladší intenzivnější chuť,“ popsal zahrádkář. Už se i stalo, že některá rajčata, která zkoušel pěstovat, ze »sbírky« vyřadil, protože se mu nelíbila a ani nebyla dobrá.

„Hezké jsou i žíhané odrůdy, kterým se říká tygří. Také se mi osvědčila Adora,“ uvedl další příklady rajčat, která ho nepřestanou bavit. V jeho sběratelské kolekci nechybí ani jedna z největších odrůd masitý a šťavnatý Homestead-beefsteak. Letošní první plod, který utrhl, vážil 817 gramů.

O oblíbenosti rajčat svědčí fakt, že jich v Česku zkonzumujeme průměrně 12 kg na osobu.
Autor: Jitka Pecharová

Neškodí je povařit

Rajčata obsahují vitaminy A, B, C, E, z minerálních látek zejména draslík a hořčík, dále karotenoidy, které v organismu mohou účinkovat i jako antioxidanty. Mezi ně patří i lykopen, jemuž se přisuzuje vliv na snižování zlého LDL cholesterolu, má mít také pozitivní vliv na prostatu. Na rozdíl třeba od vitaminu C se neztrácí varem, naopak se pro tělo stává využitelnějším.

Rajčatový Gargamel

U odrůd jsou vedle jejich rozličnosti a pestrosti v barvách, tvaru, velikosti i chuti neméně zajímavé názvy, které dostávají. Jednou z posledních novinek s krásným pohádkovým pojmenováním je rajče Gargamel, pocházející od pěstitelů z Ameriky. Název mu dali po postavě zlého čaroděje z animovaných Šmoulů zřejmě podle jeho černého pláště a červených bot. Má protáhlý tvar a připomíná trochu švestku. S postupným dozráváním mění barvu na červenou s tmavě modrými až černými pruhy.

Zrají pomaleji

Letos se Roman Plandor obával, že úroda rajčat nebude nijak valná. „Dozrávat začala asi o 14 dní později, jelikož byl studený květen a po těch trvalých deštích na začátku srpna jsem se bál plísně. Nakonec to ale vše dobře dopadlo,“ pochvaloval si první větší várku natrhaných rajčat. „Převážně z nich děláme kečup nebo je zavařujeme, aby byly pod maso na omáčky,“ prozradil pěstitel.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak si vypěstovat rajčata? Tyto tipy vám zaručeně pomůžou! Videohub

Fotogalerie
11 fotografií