Rajčata začal u rodinného domu pěstovat asi před deseti lety, přičemž zajímavé sorty sbírá poslední tři roky. Fascinuje ho jejich rozmanitý vzhled i chuť. Od každé odrůdy přitom pěstuje dvě až tři rostlinky, jelikož zahrádka, které říká »mini greengarden«, zaujímá plochu jen asi 300 metrů čtverečních a vedle rajských jablíček na ní rostou další druhy zeleniny, ovoce i květiny. „Přesto je tu od rajčat okolo 330 rostlin,“ řekl pěstitel. Sbírku chce samozřejmě dál rozšiřovat. Má stále co objevovat, Existují stovky, možná tisíce rajčatových odrůd a šlechtí se stále nové!
Nej jsou černá!
Z dosud vypěstovaných sort si nejvíce oblíbil černě zbarvené plody. „Mojí nejoblíbenější je rajče Black ball. Chutná mi víc než klasické. Má sladší intenzivnější chuť,“ popsal zahrádkář. Už se i stalo, že některá rajčata, která zkoušel pěstovat, ze »sbírky« vyřadil, protože se mu nelíbila a ani nebyla dobrá.
„Hezké jsou i žíhané odrůdy, kterým se říká tygří. Také se mi osvědčila Adora,“ uvedl další příklady rajčat, která ho nepřestanou bavit. V jeho sběratelské kolekci nechybí ani jedna z největších odrůd masitý a šťavnatý Homestead-beefsteak. Letošní první plod, který utrhl, vážil 817 gramů.
Neškodí je povařit
Rajčata obsahují vitaminy A, B, C, E, z minerálních látek zejména draslík a hořčík, dále karotenoidy, které v organismu mohou účinkovat i jako antioxidanty. Mezi ně patří i lykopen, jemuž se přisuzuje vliv na snižování zlého LDL cholesterolu, má mít také pozitivní vliv na prostatu. Na rozdíl třeba od vitaminu C se neztrácí varem, naopak se pro tělo stává využitelnějším.
Rajčatový Gargamel
U odrůd jsou vedle jejich rozličnosti a pestrosti v barvách, tvaru, velikosti i chuti neméně zajímavé názvy, které dostávají. Jednou z posledních novinek s krásným pohádkovým pojmenováním je rajče Gargamel, pocházející od pěstitelů z Ameriky. Název mu dali po postavě zlého čaroděje z animovaných Šmoulů zřejmě podle jeho černého pláště a červených bot. Má protáhlý tvar a připomíná trochu švestku. S postupným dozráváním mění barvu na červenou s tmavě modrými až černými pruhy.
Zrají pomaleji
Letos se Roman Plandor obával, že úroda rajčat nebude nijak valná. „Dozrávat začala asi o 14 dní později, jelikož byl studený květen a po těch trvalých deštích na začátku srpna jsem se bál plísně. Nakonec to ale vše dobře dopadlo,“ pochvaloval si první větší várku natrhaných rajčat. „Převážně z nich děláme kečup nebo je zavařujeme, aby byly pod maso na omáčky,“ prozradil pěstitel.
Jak si vypěstovat rajčata? Tyto tipy vám zaručeně pomůžou! Videohub