Vodní prvky ve městě slouží nejen Pražanům k rekreaci, ale také ochlazují prostředí v horkých letních dnech a v neposlední fungují jako místa, kde se mohou zchladit a napít naši zvířecí spoluobčané. Vodní plochy, jako jsou například rybníky, poskytují domov celé řadě zvířat. I ty však občas potřebují vhodnou údržbu.

„Rybníky jsou důležitým krajinotvorným prvkem, jejich revitalizace a obnova je důležitá pro plnění klimatického plánu a ochlazování místního klima,“ uvádí Jana Komrsková (Piráti), náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí a klimatického plánu.

Proměny nebo oživení se dočkají tři místa

V rámci této investiční akce budou obnoveny dva rybníky. U Metronomu na Letné budou vybudovány fontány. U rybníku Bubec, který se nachází v Řeporyjích, bude v rámci revitalizace vybudováno i griloviště a údržbou projde i Ořešský potok, který rybník napájí. „U Proseckého rybníka se počítá s nátokem do rybníka v podobě studánky a vyčištěním a úpravou jejího okolí. Na Letné vzniknou dvě fontány a další vodní prvky pro ochlazení okolí. Nejen v parném létě tak lidé získají další místa k odpočinku,” upřesňuje Komrsková.

Kdy bude hotovo?

V případě Proseckého rybníka už stavební práce nějakou dobu probíhají. Revitalizace by měla být dokončena přibližně do měsíce. „Rybník Bubec by měl být dokončen do konce letošního roku. U fontán na Letné se letos počítá pouze s přípravou vedení a přívodu elektřiny. Vlastní instalace fontán by měla následovat v příštím roce,“ sdělil Blesku mluvčí pražských Pirátů Michal Polák.

Fotogalerie
10 fotografií