„Příprava borůvkových knedlíků nevyžaduje mnoho ingrediencí, zato je třeba dodržet některé zásady. Jen tak bude výsledný pokrm vláčný a lahodný, přesně takový, jak ho uměly naše babičky,“ říká šéfkuchař Josef Tydlačka. Do knedlíků můžeme použít jako náplň nejen čerstvé plody, ale i mražené, nebo borůvková povidla. 

Potřebujete na 4 porce:

Na těsto: 400 g polohrubé mouky, 350 g hladké mouky, 1 vejce, 42 g droždí, 200 g cukru moučka, špetku soli, 100-150 ml vlažného mléka (dle potřeby)

Na kvásek: 1 lžičku cukru krystal + 50 ml vlažného mléka + 1 droždí (42 g) 

Na náplň: 0,25 kg lesních borůvek (nebo mražené či borůvková povidla)

Na ozdobu a ochucení: 150 g moučkového cukru, 250 g nastrouhaného tvrdého tvarohu, 100 g rozpuštěného másla

Postup: Nejprve si připravíme kvásek z droždí, cukru krystalu a vlažného mléka: do misky nasypeme cukr, rozdrobíme na něj droždí a vše zalijeme vlažným mlékem. Promícháme, aby vzniklo řidší těstíčko – kvásek. Když zvětší svůj objem asi o polovinu a začnou se na něm tvořit bubliny, znamená to, že kvásek vzešel. 

Do větší mísy nasypeme obě mouky, přidáme vejce, moučkový cukr, sůl, máslo a vlažné mléko. Do této směsi přidáme vzešlý kvásek. Těsto mícháme ručně nebo zpracováváme elektrickým hnětačem či v robotu, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Takto vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut kynout. 

Vykynuté těsto přeložíme na pomoučněný vál a ještě ho lehce propracujeme. Pak z něj vytvoříme delší silný pramen, ze kterého nakrájíme asi pěticentimetrové kousky. 

 Každý kousek pak roztáhneme do čtverce a doprostřed vždy uložíme náplň – asi 2 lžičky čerstvých borůvek. Pak každý kousek zabalíme a zakulatíme do tvaru knedlíku. „Při balení knedlíků je třeba postupovat pečlivě, aby nikde nevznikly žádné skuliny nebo ztenčené těsto, kvůli nimž by pak mohly knedlíky při vaření prasknout,“ připomíná Josef Tydlačka.

Takto připravené knedlíky necháme na vále ještě 10 minut odpočinout a pak je vkládáme do hrnce na pařák a necháme 15 minut vařit. Můžeme také použít parní hrnec.

 Po této době všechny knedlíky rychle vyndáme a hned každý kousek jemně trochu roztrhneme dvěma vidličkami, aby pára mohla unikat a knedlíky se nesrazily. 

Hotové knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem a zalijeme rozpuštěným máslem. „Knedlíky také můžeme servírovat posypané grankem nebo strouhaným perníkem,“ doporučuje Josef Tydlačka.

 

Video
Video se připravuje ...

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta Videohub/recepty

Fotogalerie
5 fotografií